29. 11. 2023, 16:37 | Vir: STA

Slovenija v nakup in posodobitve helikopterjev: namenili jih bodo izključno za eno stvar

Tinkara Zupan/Daniel Novakovič/STA/fotomontaža

Obrambno ministrstvo je kupilo šest večnamenskih helikopterjev AW139M, prav tako pa bodo posodobili helikopterje Bell 412.

Obrambno ministrstvo se je odločilo vložiti denar v izboljšanje letalstva, da bi postali uspešnejši v nalogah iskanja in reševanja. Letošnje leto je bilo namreč rekordno glede reševanja v gorah.

Minister za obrambo Marjan Šarec in njegov italijanski kolega Guido Crosetto sta 28. novembra podpisala dogovor o nakupu šestih večnamenskih helikopterjev AW139M. Z obrambnega ministrstva pa so še zdaj sporočili, da bodo posodobili helikopterje Bell 412 in jih namenili izključno za potrebe helikopterske nujne medicinske pomoči in gorskega reševanja.

Helikopter AW139M.

Helikopter AW139M.

Leonardo helicopters

To leto je bilo rekordno glede reševanja v gorah

Na sprejemu predstavnikov gorske reševalne zveze se je državni sekretar Rudi Medved dogovoril tudi za pripravo zakona o gorski reševalni službi, so sporočili iz ministrstva. Medved in generalni direktor uprave za zaščito in reševanje Leon Behin sta na ministrstvu za obrambo sprejela predstavnike Gorske reševalne zveze Slovenije, njenega predsednika Gregorja Dolinarja, podpredsednika Klemna Belharja in Katarino Janjič. Medved se jim je po navedbah ministrstva zahvalil za njihov velik prispevek ter znanje in srčnost, ki ju vlagajo v opravljanje svojega poslanstva, saj je bilo letošnje leto za slovenske gorske reševalce delovno zelo zahtevno leto.

Njihova vloga pri reševanju ljudi ob katastrofalnih avgustovskih poplavah je bila izjemno pomembna, poleg tega je bilo leto rekordno tudi glede reševanja v gorah. Državni sekretar je podprl prizadevanja gorskih reševalcev za reševanje izzivov, s katerimi se srečujejo pri opravljanju svoje prostovoljne dejavnosti. S ciljem zagotovitve čim bolj ustreznih pogojev za njihovo delovanje so se dogovorili za pripravo zakona o gorski reševalni službi, ki bo docela uredil tako status reševalcev kot financiranje.

Slovenija podpisala dogovor o nakupu šestih večnamenskih helikopterjev AW139M

Minister za obrambo Marjan Šarec in njegov italijanski kolega Guido Crosetto sta 28. novembra podpisala dogovor o nakupu šestih večnamenskih helikopterjev AW139M. Z nakupom šestih večnamenskih helikopterjev AW139M proizvajalca Leonardo po modelu vlada vladi, ki je bil podpisan med ministroma za obrambo Slovenije in Italije, bo imela Slovenska vojska na voljo najmodernejši helikopter, ki je zelo primeren za izvajanje nalog iskanja in reševanja, med katere pri nas spada tudi gorsko reševanje. Uporaben je tudi za gašenje požarov, naenkrat lahko odvrže do 2000 litrov.

Daniel Novakovič/STA

Narejen je po zadnjih varnostnih standardih. Helikopter je zelo zmogljiv, hiter in prostoren, v njem je prostora za do 15 potnikov. Vsi helikopterji bodo imeli tudi možnost montaže modula MEDEVAC/HNMP, ki bo izdelan po meri ter primeren za instrumente in opremo zdravstvenih ekip. "S tem nadaljuje razvoj in modernizacijo Slovenske vojske v luči sodobnih varnostnih izzivov tudi na področju vojaškega letalstva," še navajajo na ministrstvu.

Helikopter AW139M.

Helikopter AW139M.

Leonardo helicopters

Vrednost nakupa brez DDV pa je 188,3 milijona evrov, so sporočili z obrambnega ministrstva. Na ministrstvu ocenjujejo, da je nakup prek italijanske vlade gospodarnejši, kot če bi se odločili za neposreden nakup pri proizvajalcu helikopterjev.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol