20. 6. 2022, 12:39

Helikopter znova pristaja pred mariborskim UKC: kje je pristajal prej?

Profimedia

Zaradi gradbenih del na območju kirurške stolpnice je več kot dve leti pristajal na neprimernem kraju. 

Na parkirišču v neposredni bližini mariborskega urgentnega centra ponovno pristaja helikopterska nujna medicinska pomoč. Več kot dve leti to namreč ni bilo možno zaradi gradbenih del na območju kirurške stolpnice. 

"V urgentni medicini štejemo čas v sekundah," je povedal Andrej Hohnec iz Urgentnega centra. Kot pravi, je vsaka minuta, sekunda pomembna in ravno helikopterska pomoč zagotavlja prednost, ki jo najtežje poškodovani pacienti potrebujejo: "To predstavlja pomemben člen v verigi preživetja. Včasih pomeni razliko med življenjem in smrtjo."

Razlika med petimi minutami in eno uro je zelo pomembna

Helikopter je prevzel poškodovanca, ga prepeljal na območje vojašnice, tam ga je počakalo reševalno vozilo, potem pa je bilo treba pacienta z rešilcem prepeljati v Univerzitetni klinični center Maribor. 

Kot za portal Maribor.info pojasnjuje Hohnec, to samo po sebi pomeni v povprečju vsaj med 10 in 15 minut zamika: "Zdaj smo zopet pridobili teh 15 minut nazaj."

UKC Maribor

Izpostavlja, da Univerzitetni klinični center Maribor pokriva zelo široko področje. "Nekje iz Haloz rabi reševalno vozilo 45 minut, eno uro. Helikopter, ko vzleti, je tukaj v petih, desetih minutah."

Dodaja, da je v primeru srčnega zastoja ali možganske kapi, razlika med eno uro in petimi minutami zelo pomembna.

Po dveh letih premora heliport Univerzitetnega kliničnega centra Maribor ponovno deluje.

Želijo si heliport na strehi urgentnega centra

Hohnec izpostavlja, da so zelo veseli ponovnega delovanja heliporta, a da si v sklopu nadgradnje urgentnega centra želijo, da bi helikopter pristajal na strehi urgentnega centra. "Mi si želimo optimalen sistem, za katerega vemo, da je najboljši," pravi. 

Po trenutnem sistemu namreč helikopter odloži pacienta na parkirišču, kjer ga pričaka ekipa reševalcev, ki pacienta prepeljejo po hodnikih. Na večini urgentnih centrov je heliport nameščen na streho.

Pred tem dveletnim premorom je helikopter poletel v povprečju enkrat na dan.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord