A. B. | 9. 1. 2023, 12:09

Hop na smuči: ponoči je sneg pobelil priljubljena slovenska smučišča

Spletna kamera/Kredira/Kanin/fotomontaža

Čeprav je bil prehod v zimski čas zaznamovan s pomanjkanjem snega, zaradi katerih je mnogim smučiščem grozilo zaprtje, je novica razveselila tako smučarje kot upravitelje prog. 

Na slovenskih smučiščih se zaradi neobičajno visokih temperatur za ta čas in odsotnosti padavin soočajo s pomanjkanjem snega, zato so nekatera prisiljena omejevati delovanje. A nekatera smučišča je ponoči zajel sneg, nekatera so ga prejela več kot 10 centimetrov. 

Kje se boste lahko spustili po snežnih strminah?

"Pretopla zima, ki onemogoča pripravo tehničnega snega in je 'pojedla' s temi visokimi temperaturami tudi tisti sneg, ki so ga smučišča uspela narediti pred prazniki, je razlog, da so nekatera smučišča že zaprta. Ostala se mučijo z 20 centimetri snega. Edina izjema je Kanin, ki ima meter snega, kar sicer za to smučišče ni veliko, a je smuka kljub temu mogoča," je nedavno povedala predsednica Združenja slovenskih žičničarjev Manuela Božič Badalič, direktorica družbe Sončni Kanin. A kljub temu je smučišča presenetila in razveselila nova pošiljka snega. 

Po podatkih Arsa je največ snega zapadlo na Kaninu, in sicer kar 52 centimetrov. Skupna višina snežne odeje je zdaj 157 centimetrov. Največja višina snežne odeje, 160 centimetrov, je na Kredarici, kjer je ponoči zapadlo 11 centimetrov snega, a je 7 centimetrov več zapadlo na Vršiču. 

Arso vreme/posnetek zaslona

Slika kljub novi pošiljki snega žalostna 

Pogoji na slovenskih smučiščih so zaradi toplega vremena, zaradi katerega sneg kopni hitreje, kot so to načrtovali upravljalci, slabi. Čeprav je zaenkrat smuka po zasneženih strminah mogoča, obiskovalci pa načeloma pravijo, da je spust zaenkrat še ugoden, se sezona preveša v skrb vzbujajočo.

Sneg, ki je nazadnje zapadel, se je zaradi pozitivnih temperatur in visoke vlage sesedel in deloma preobrazil.

Za prihajajoče dni napovedi za večino slovenskih smučišč niso obetavne, poleg vremena upraviteljem povzročajo skrbi tudi visoke cene energentov. Po besedah Manuele Božič Badalič se s podobnimi težavami soočajo tudi v sosednjih državah in vprašanje je, katera smučišča bodo med bližajočimi se šolskimi zimskimi počitnicami umetno zasneževala proge. "Vsa nižje ležeča smučišča so vedno pod velikim vprašajem, če pride spet teden dni odjuge, spet teden dni megle ali padavin, kot so bile pred novim letom. To odplakne sneg, račun za elektriko pa ostane," je pojasnila.

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel