4. 9. 2023, 09:31 | Vir: STA

Hrvaška vojska prestopila slovenske meje: pri nas bodo izpeljali poseben gradbeni projekt

Profimedia

Dela so vojaki začeli v nedeljo, vse skupaj pa naj bi bilo končano že čez nekaj dni.

V Lačji vasi pri Nazarjah bodo čez reko Dreto postavili montažni most, ki ga je zagotovila Hrvaška. Kot je povedal nazarski župan Matej Pečovnik, so 30-metrski most s hrvaškimi specialnimi vozili pripeljali iz Karlovca. Hrvaška vojska je v nedeljo že začela dela, most naj bi bil sestavljen do srede, je dodal Pečovnik.

Profimedia

Po postavitvi mostu bo treba zaradi razlike med višino obeh bregov Drete urediti še klančine. Montažni most bo nadomestil prejšnjega lesenega, ki ga je odnesla avgustovska vodna ujma. Gre za prvi tovrsten most, ki ga bo hrvaška vojska postavila izven meja Hrvaške.

Prodišča je treba čim prej sanirati

Župan Pečovnik je danes še povedal, da je občina s svojimi pogodbeniki že očistila strugo Savinje. V petek pa so dobili poizvedbo direkcije za vode po lokalnih podjetnikih, ki bi bili pripravljeni pomagati s čiščenjem rek strug.

"Če bodo naši podjetniki potrjeni, bodo najprej očistili Dreto, kjer imamo šest do sedem prodišč, ki jih je treba čim prej sanirati. Potem pa lahko ti podjetniki pomagajo tudi na prizadetih območjih zunaj nazarske občine," je še povedal Pečovnik.