16. 9. 2022, 11:59 | Vir: STA

Huda ura na Kobariškem: zaradi grozečega podora morali evakuirati družino

Gasilska enota Kobarid

Narava je pokazala zobe in po dolgi suši prinesla obilne padavine. Največ težav so imeli dopoldne na severozahodu Slovenije, kjer imajo gasilci polne roke dela z reševanjem premoženja.

 

Po obilnem deževju so na Kobariškem najhujše težave zaradi udora in posledične popolne zapore glavne ceste na relaciji Kobarid-Žaga. Zaprta je tudi lokalna cesta Drežnica-Drežniške Ravne, kjer odstranjujejo več podorov. Iz ene od hiš na tem območju so morali zaradi grozečega podora evakuirati družino, v petih hišah je zalilo kletne prostore. 

Najslabše jo je odnesla hiša nad enim od podorov, iz katere so tam živečo družino že v četrtek evakuirali in je prenočila v Drežnici. Razmere si bo ogledal tudi geolog in določil obseg ter način intervencijske sanacije. 

Na Bovškem je največ preglavic povzročil plaz pri vasi Srpenica, kjer pa so dopoldne cesto očistili in je že prevozna. V Kobaridu so na terenu gasilci iz vseh PGD (Kobarid, Breginj in Drežnica), združenih v Gasilsko zvezo Kobarid, od 15 do 20 pripadnikov iz vsakega društva, in štirje pripadniki štaba CZ Kobarid, je za medije povedal Aleksander Vončina, poveljnik Civilne zaščite Kobarid.

Voda zaliva kletne prostore, vrstijo se podori na cestah 

V Kobaridu je voda zalila kletne prostore nekaj stavb, poplavljene so bile tudi ulice, razmere večinoma rešujejo lastniki stavb sami, je povedal. Na Kobariškem je precej močno deževalo tudi davi, okrog 10. ure pa so padavine ponehale. Prve gasilce so aktivirali že v četrtek popoldne po 16. uri, od tedaj se na terenu izmenjujejo. Skupaj z njimi si najbolj kritične točke danes ogledujeta kobariški župan Marko Matajurc in podžupan Marko Miklavič.

Podori, ki jih na terenu s pomočjo gradbene mehanizacije odstranjujejo gasilci, so se zgodili tudi na cesti do mejnega prehoda Robič in cesti Borjana-Podbela, v manjši meri na več lokalnih cestah. Večinoma gre za manjše hudourniške nanose. 

Na Idrijskem je neurje odkrilo streho v zaselku Kanomeljsko Razpotje. Na naravnem kopališču na Lajštu je odneslo leseno zajezitev na koncu bazena, ki jo običajno pristojni ob koncu sezone ali pred velikimi neurji odstranijo.

Gasilska enota Kobarid

Več dela s prečrpavanjem meteorne vode imajo spodnjeidrijski gasilci, ki so na terenu na dveh objektih. Reka Idrijca je z delovišča kolesarske steze in rekonstrukcije vozišča na odseku Marof-Spodnja Idrija zajela dva zabojnika, enega jim je uspelo še pravočasno rešiti iz vode.

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel