J. B./STA | 20. 11. 2022, 08:25

Hude obtožbe na račun znanega podjetnika: delo na črno, šikaniranje, žalitve in celo videonadzor delavcev

Profimedia/Facebook/Andrej Maglica/fotomontaža

Koprčanu Andreju Maglici, ki ima v lasti številna podjetja in tudi slovenski nogometni klub, zaposleni in nekdanji zaposleni očitajo kratenje številnih delavskih pravic.

Potem ko je minuli teden v javnosti zaokrožila zgodba o spornem ravnanju podjetnika Andreja Maglice, ki mu zaposleni ne očitajo le kratenja vrste delavskih pravic, temveč med drugim tudi jemanje bančnih kartic in upravljanje z njimi, je Informacijski pooblaščenec Republike Slovenije napovedal postopek inšpekcijskega nadzora po uradni dolžnosti. Kot so pojasnili v uradu informacijske pooblaščenke Mojce Prelesnik, prijave v tem primeru sicer niso prejeli, bodo pa postopek na podlagi novinarskega povpraševanja odprli po uradni dolžnosti.

Kršitve so že bile ugotovljene

TV Slovenija je pred dnevi razkrila, da delavci 17 podjetij koprskega podjetnika Maglice - igralnic, gostiln, barov, Nogometnega kluba Drava - poročajo o delu na črno, neizplačevanju plač, plačilih v gotovini, predolgih delovnikih, šikaniranju, žalitvah, videonadzoru.

V zvezi s tujci, večina jih je iz Srbije, so opozorili, da jim Maglica pobere bančne kartice, nakazuje zneske na TRR, nato pa izvede dvige in jim na roko izplača polovico teh nakazil.

Četudi so bile v njegovih podjetjih že ugotovljene kršitve, izdane prekrškovne odločbe in globe, opomini, opozorila, je Maglica vse očitke za TV Slovenija zanikal. Na Inšpektoratu RS za delo so minuli teden za STA popisali več postopkov, ki so jih v podjetjih Maglice že izvedli in so v teku.

Ne morejo govoriti

Pri tem so izpostavili, da so domnevne nepravilnosti tudi v pristojnosti drugih organov - Finančne uprave RS (na primer zaposlovanje na črno, plačevanje na roko, poslovanje v gotovini), policije (odvzemanje plačilnih kartic) in informacijskega pooblaščenca (videonadzor).

Informacijski pooblaščenec bo torej ukrepal, na policiji in Finančni upravi RS (Furs) pa pojasnil ne dajejo. Kot so za STA povedali na Policijski upravi Koper, "o konkretnih posameznikih zaradi določil zakona o varstvu osebnih podatkov" ne morejo govoriti, na Fursu pa so prav tako opozorili, da zadev, ki se nanašajo na konkretne davčne zavezance, ne morejo komentirati, in sicer zaradi varovanja davčne tajnosti.

Obravnavajo jih z vso skrbnostjo

Na Fursu so sicer zagotovili "da primere, kot jih opisujete spodaj, tudi na Finančni upravi RS obravnavamo z vso skrbnostjo". "Boj proti delu na črno, zaposlovanju na črno, neizplačevanju plač, izplačilu dohodka na rok" in proti drugim oblikam sive ekonomije je vsekakor eden izmed prioritet dela finančne uprave," so sklenili.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol