R.S. | 26. 8. 2023, 13:15

Zlorabe po poplavah: humanitarno pomoč izkoriščajo tisti, ki je ne potrebujejo

Facebook/Humanitarček

Nekateri posamezniki odnašajo velike količine stvari, nato pa jih prodajajo ob cesti, na Bolhi ...

Društvo Humanitarček opozarja na zlorabe v zbirališčih humanitarne pomoči. Na družbenih omrežjih je društvo zapisalo, da posamezniki odnašajo večje količine pomoči, nato pa jo prodajajo naprej. Takšne posameznike pozivajo, da v skladišča vrnejo nabrano. "Zlorab je vedno več. In če nas vprašate, zakaj teh nismo zaustavili, je to zato, ker nimamo sposobnosti biti na vseh krajih naenkrat," so zapisali.  

Našteli so nekaj primerov zlorab humanitarne pomoči, ki je bila namenjena tistim, ki so utrpeli veliko škodo v poplavah. Moški je iz zbirnega centra odnesel 30 lopat in rekel, da jih bo razdelil, nato pa jih je prodajal ob cesti v Mozirju. Šlo je za iste lopate, saj so jih pripeljali iz Madžarske in so imele specifičen logo. 

Ženska je na Petrolu v Prevaljah naložila poln avto pralnega praška in gelov, čeprav jim je zalilo le klet.  Humanitarček je dodal tudi, da je par srednjih let dobesedno izpraznil skladišče v Prevaljah - čeprav domačini vedo, da sta daleč od poplav. Humanitarno pomoč je zlorabila tudi mlajša ženska, ki je prišla iskat čistila. Pozneje se je izkazalo, da jih je prodajala na Bolhi. Slovenski par je v Dravogradu naložil pol kombija zelenjave, nato jo je prodajal naprej ... Društvu je uspelo prijaviti zgolj moškega, ki je prodajal lopate. 

"Mogoče boste rekli, da ima vsaka zgodba dve plati, verjetno res. A še predobro vemo kako je, ko pomoč ne pride do tistih, ki jo potrebujejo. Mi ne moremo biti policija, lahko pa vsak od vas odreagira, če kaj takšnega zazna na terenu."

Humanitarček poziva, da stvari predate ZPM Moste Polje (skladišče na Zaloški 54), ki s projektoma  Veriga dobrih ljudi in Botrstvo skrbijo za družine. Nenazadnje bodo družine, prizadete v poplavah, postale del njihovega programa.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol