A. B. | 23. 12. 2022, 13:25

Humoren način hoje iz kultne komedije, ki vas bo na glas nasmejal: poskusite ga izvesti (VIDEO)

Twitter/ De Standaard

Zdravstveni raziskovalci trdijo, da lahko vsakodnevni sprehod na delo zamenjate s sprehodom v slogu gospoda Teabaga in tako povečate telesno pripravljenost. Se še spomnite, kako je videti takšna hoja? 

Se spomnite, kako so vas pri urah telesne vzgoje učili, kako med tekom zamahovati z rokami ali med plavanjem upogibati roke na najučinkovitejši način za vaše telo? Po novih raziskavah, objavljenih v reviji British Medical Journal (BMJ), bi vam lahko "neučinkovita" hoja bolj pomagala pri doseganju ciljev vadbe in - kar je pomembno - izvajati bi jo morali v slogu gospoda Teabaga iz filma Ministrstvo za neumne sprehode. 

"Z našo analizo porabe energije pri različnih slogih hoje želimo ljudem omogočiti, da svoje telo premikajo na bolj energičen - in upajmo, da radosten - način," so povedali avtorji študije. 

Veste, o čem govori?  

Če tega manj znanega vladnega organa ne poznate, sta njegova ustanovna člana gospod Teabag in gospod Putey, ki sta ju v televizijski oddaji Monty Python's Flying Circus (v prevodu Leteči cirkus Montyja Pythona) iz leta 1971, igrala John Cleese in Michael Palin. 

Pol stoletja po predvajanju zdaj že zloglasnega skeča se je skupina medicinskih raziskovalcev lotila lotila ugotavljanja, ali ima lahko takšna "hoja z nizko učinkovitostjo" kakšne koristi za zdravje v primerjavi s hojo z visoko učinkovitostjo, ki jo je večina od nas navajena. 

"Da bi zapolnili to pomembno raziskovalno vrzel", so 23 zdravih odraslih oseb prosili, naj "po svojih najboljših močeh" ponovijo hojo gospoda Teabaga in gospoda Puteyja po zaprti 30-metrski progi. 

V skeču sta vladna dronika gospod Teabag in gospod Putey zaposlena v londonski četrti Whitehall, kjer pravilo, da je treba hoditi v neumnem slogu, preprečuje, da bi bilo karkoli narejeno. 

Revolucionaren epilog 

Da bi preverili učinkovitost vadbe pri tovrstni hoji, so v nedavni študiji izračunali, koliko kalorij so udeleženci pokurili, njihovo povprečno hitrost in porabo kisika ter jih primerjali z njihovim običajnim načinom hoje. Prišli so do revolucionarnega znanstvenega zaključka. 

Raziskovalci so ugotovili, da je bila pri hoji gospoda Teabaga - ne pa tudi gospoda Puteyja - poraba energije bistveno večja, zato so priporočili, da bi hoja v slogu gospoda Teabaga od 12 do 19 minut vsak dan "verjetno povečala kardiorespiratorno zmogljivost in zmanjšala tveganje za smrt". Avtorji poudarjajo, da vključitev nove vadbe v vsakodnevno rutino "ne bi zahtevala dodatnih časovnih obveznosti, saj nadomesti gibanje, ki ga odrasli že izvajajo, z večjo energijsko telesno dejavnostjo".

"Z našo analizo porabe energije pri različnih slogih hoje želimo ljudem omogočiti, da svoje telo premikajo na bolj energičen - in upajmo, da radosten - način," so zaključili avtorji študije. 

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord