P.M. | 10. 3. 2024, 15:39

Zunaj pameti! Bo zaradi zdravniške stavke naš znani paraplegik ostal brez vozniškega dovoljenja? (In celo službe?)

Bobo/Youtube/posnetek zaslona/fotomontaža

Vztrajnost in trma sta ga vedno gnali naprej, zaradi razmer, ki so jih ustvarili drugi, pa je zdaj na robu obupa. 

Igor Plohl, pisatelj iz Lenarta, kljub hendikepiranosti živi samostojno življenje, kolesari s prilagojenim kolesom, piše za otroke, mladino in odrasle. Paraplegik je postal po nesrečnem padcu z lestve in sprva v življenju zaradi tega ni videl prav nobenega smisla več. A je našel voljo in moč za nadaljevanje in mnogim postal velik vzornik.

Youtube/posnetek zaslona/fotomontaža

Zmore marsikaj, v stiski zaradi drugih

“Bojim se, da bom kmalu ostal brez vozniškega dovoljenja, čeprav nisem naredil nič narobe," je mladinski pisatelj, geograf in profesor navedel v zapisu, ki se širi in odmeva po Facebooku. Plohl je namreč na invalidskem vozičku, njegovo vozniško dovoljenje pa v kratkem poteče. Vendar tega zaradi zdravniške stavke, ki poteka že od 15. januarja, ne more podaljšati, saj morajo invalidi prošnji za podaljšanje vozniškega dovoljenja priložiti zdravniško potrdilo. Verjeli ali ne, tega lahko pri nas dobijo samo v ambulanti za voznike invalide Univerzitetnega rehabilitacijskega inštituta Soča (URI Soča) v Ljubljani, ki pa od začetka stavke v skladu z zakonodajo opravlja preglede le za mlajše od 18 in starejše od 65 let.

"Mogoče bom izgubil službo"

"Ko bom ostal brez dovoljenja, bom zelo verjetno neopravičeno izostal od dela. Mogoče bom izgubil celo službo. Na avtobus ne morem, ker iz Lenarta v Maribor ne vozijo takšni, ki bi bili prilagojeni za invalide na invalidskih vozičkih," se problematika v njegovem primeru kopiči še naprej, prav gotovo pa se z enakim problemom sooča na desetine drugih ljudi v podobni situaciji.

"Naj pokličem taksi in plačam med 50 in 60 evrov na dan? Toliko na dan niti ne zaslužim. Vlak v Lenart ne vozi. Mogoče je rešitev avtoštop ne glede na vremenske razmere, negotovost uspeha in zapravljen čas?" je tudi zapisal človek, ki je v življenju premagal ogromno preprek.

YouTube

Kaj mu sploh preostane?

Ogorčenje ga je pripeljalo celo do tega, da je na glas razmišljal takole: "Mogoče pa je rešitev, da tudi jaz več ne spoštujem zakonov in vozim brez veljavnega vozniškega dovoljenja. Ali veste, kakšna je kazen? 500 evrov in zaseg vozila, če je pogoj za podaljšanje predložitev veljavnega zdravniškega spričevala!" je zaključil.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol