Uredništvo | 5. 2. 2024, 22:55

Ikea znižuje cene polovice svojih izdelkov: "Gre za zavestno poslovno odločitev, da poslujemo z nižjimi maržami"

Žiga Živulovič jr./Bobo

V podjetju ob tem zagotavljajo, da z znižanji ne bodo ogrozili kakovosti, oblike, funkcionalnosti in trajnosti.

Podjetje Ikea v naslednjih mesecih napoveduje občutno znižanje cen večjega števila izdelkov. Za to potezo so se, odločili "po nekaterih pozitivnih premikih v gospodarstvu" in "odličnih rezultatih", ki jih je podjetje doseglo v lanskem letu, so zapisali v sporočilu za javnost.

Žiga Živulovič jr./Bobo

"Gre za zavestno poslovno odločitev, da poslujemo z nižjimi maržami in tako podpremo ljudi, ki si želijo čim bolje urediti svoje domove, " je v sporočilu za javnost povedala izvršna direktorica in glavna direktorica za področje trajnosti podjetja IKEA JVE (Jugovzhodna Evropa) Ekaterina Egorova.

Znižanje cen skoraj polovice izdelkov

"S tem, ko bomo našim izdelkom znižali ceno, ne da bi pri tem ogrozili kakovost, obliko, funkcionalnost in trajnost, lahko nadaljujemo tudi naš trend rasti," je še prepričana. V trgovinah Ikea se tako v naslednjih mesecih obeta znižanje cen skoraj polovice izdelkov.

"Podjetje se bo osredotočilo na znižanje cen najbolj iskanih izdelkov na vseh trgih, ki so del regije JVE (Slovenija, Romunija, Hrvaška in Srbija). Številni najbolj priljubljeni izdelki, kot so BESTÅ, KALLAX, MALM, FRIHETEN, PAX, POÄNG imajo že zdaj nižjo ceno, v naslednjih mesecih pa prihajajo znižanja cen v celotni ponudbi s poudarkom na rešitvah za shranjevanje," so zapisali v sporočilu za javnost.

Borut Živulovič/Bobo

Za znižanje cen 47 milijonov evrov

Napovedali so, da se bodo v poslovnem letu 2024 znižali cene 4475 izdelkom v povprečju za 11,1 odstotka. V znižanje cen pa bodo letos vložili 47 milijonov evrov. "Naložba bo vplivala na vse kategorije izdelkov, tako da bo več kot 46 odstotkov vseh izdelkov imelo dolgoročno nižjo ceno." 

"Cene nekaterih že zdaj bolj cenovno dostopnih izdelkov se bodo dolgoročno znižale vse do 30 odstotkov, medtem ko imajo priljubljene družine izdelkov, kot sta BESTÅ in PAX, že do 15 odstotkov nižjo ceno," so zapisali in dodali, da "za doseganje dolgoročne rasti in podporo ljudem v zahtevnih časih, naložbe v cene spremljajo tudi naložbe v plače zaposlenih".

Ikea

Imajo dolgoročni cilj

"Podjetje Ikea si že od nekdaj prizadeva omogočiti ljudem, da si ustvarijo boljši dom, ne glede na debelino njihove denarnice. Zato bo podjetje v regiji Jugovzhodne Evrope v cene vložilo znaten delež sredstev. Dolgoročni cilj je, da bo za izdelke, ki so med kupci najbolj priljubljeni, mogoče doseči inflaciji prilagojeno raven cen, kot so veljale pred pandemijo. To je prednostna naloga podjetja Ikea, ki si v prihodnosti želi biti zgled na področju zniževanja cen," so še zapisali. 

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord