24. 6. 2022, 07:00 | Vir: Avtomagazin

Imamo informacije, kje boste najceneje točili gorivo, ko greste na dopust

STA

Cene na Hrvaškem so se znižale še nekoliko bolj od pričakovanj. Prihajajoči vikend se bomo številni Slovenci odpravili na krajši ali daljši oddih. Začenjajo se šolske počitnice, čas za izlete in potovanja, lastnike vozil pa skrbijo stroški, ki bodo nastali s plačilom goriva.

Če smo še pred dvema letoma lahko v Sloveniji gorivo točili po ceni enega evra za liter bencina ali dizla, pa se ta znesek sedaj že nevarno približuje dvema evroma. S tega vidika je situacija v Sloveniji v primerjavi s številnimi evropskimi državami še nekoliko manj kritična, saj so drugod cene večinoma že presegle dva evra, na nekaterih bencinskih servisih pa so narasle tudi do 2,7 evra za liter, poročajo na strani Avtomagazin.

Marsikdo se zato pred odhodom na daljšo pot upravičeno sprašuje, kje natočiti gorivo, doma ali v tujini?

Če je govora o 95-oktanskem bencinu, je odgovor povsem jasen: v Sloveniji, zunaj avtocest. Tam bo namreč do nadaljnjega za liter takšnega bencina potrebno odšteti 1,755 evra. Po uvedbi različnih cen za domačine in tujce je namreč cena slednjega za tuje voznike tudi na Madžarskem poskočila nad dva evra.

Na Hrvaškem je cena za liter 95-oktanskega bencina v primerjavi z večino evropskih držav precej bolj konkurenčna. Z nedavno zamrznitvijo cen je namreč tam zanj potrebno odšteti 13,50 kune oziroma 1,79 evra za liter bencina, kar pomeni, da je razlika v ceni relativno majhna, pri 60-litrskem rezervoarju pa znaša 2,1 evra.

Bencin doma, dizel na Hrvaškem

Povsem drugačna pa je situacija na področju dizelskega goriva. Slovenija je namreč ena izmed redkih evropskih držav, kjer je dizelsko gorivo dražje od 95-oktanskega bencina. Za liter je namreč po novem potrebno v Sloveniji odšteti 1,848 evra.

Cena za liter dizla na Hrvaškem se je medtem do nadaljnjega zaustavila pri precej bolj sprejemljivih 13,08 kune ali 1,74 evra, skoraj 10 centov nižje kot pri nas. To pa pomeni, da je razlika pri polnem rezervoarju že precej bolj občutnih šest evrov in pol. Ob tem hrvaška vlada poudarja, da bi cena za dizelsko ali bencinsko gorivo brez nedavnih ukrepov sedaj že krepko presegla dva evra na liter.

Najcenejše gorivo boste lahko točili v Belorusiji

Tam je namreč cena goriva – bencina ali dizla – za naše razmere nepredstavljivih 69 evrskih centov, kar je celo manj kot v Rusiji. V naši bližini medtem izstopata Srbija in Črna gora, kjer je za liter bencina potrebno odšteti 1,59 in 1,58 evra, za liter dizla pa 1,72 oziroma 1,68 evra. V Avstriji in Italiji je za liter bencina potrebno odšteti 2,11 oziroma 2,15 evra, za dizel pa 2,09 evra.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.