A. B. | 8. 10. 2022, 16:55 | Vir: STA

Imamo uradne informacije o tem, kje in kdaj bo Evrovizija

Facebook/Ema Evrovizija

Evrovizija je eden največjih in izjemno priljubljenih dogodkov, ki vsako leto znova postreže z raznovrstnimi glasbenimi žanri. Medtem ko so na RTV Slovenija razmišljali o odstopu sodelovanja, so organizatorji sporočili svojo uradno odločitev glede mesta izvedbe. 

Tekmovanje za pesem Evrovizije bo prihodnje leto v angleškem Liverpoolu, je sporočil britanski BBC. Oba predizbora bosta na vrsti 9. in 11. maja, finalni izbor pa 13. maja 2023, so ob tem sporočili na Facebooku EMA - Eurovision Slovenia. 

Prireditev bi morala gostiti Ukrajina, sicer letošnja zmagovalka tekmovanja, a ker zaradi ruske agresije ne more zagotoviti varnosti, so prireditelji za gostiteljico izbrali Veliko Britanijo.

Liverpool proti Glasgowu 

Liverpool se je v zadnjem krogu pomeril z Glasgowom, potem ko sta BBC in Evropska radiodifuzna zveza (EBU), ki prirejata dogodek, seznam 20 mest skrčila na le dva kandidata.

Novico je v imenu BBC oznanil televizijski voditelj Graham Norton v oddaji One Show. "To je Liverpool, 13. maj," je ob objavi odločitve o gostitelju dejal Norton. 

Prireditev bi morala gostiti Ukrajina

67. tekmovanje za pesem Evrovizije bi prihodnje leto morala gostiti Ukrajina, saj je maja letos v Torinu zmagala ukrajinska folk rap skupina Kalush Orchestra, britanski predstavnik Sam Ryder pa je zasedel drugo mesto s pesmijo Space Man.

A EBU je nato sporočila, da Ukrajina zaradi vojne ne bo gostila dogodka. Pri EBU so kljub protestom uradnega Kijeva menili, da Ukrajina ne more zagotoviti varnosti za več kot 10.000 ljudi, vključenih v produkcijo, in še dodatnih 30.000 oboževalcev.

EBU in BBC sta konec julija potrdila, da bo tekmovanje za pesem Evrovizije prihodnje leto gostilo Združeno kraljestvo.

Ukrajinska vlada se je nazadnje strinjala, da dogodek organizira Velika Britanija, vendar pa mora ta izžarevati ukrajinskega duha in značilnosti.

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec