R. K. | 7. 9. 2023, 09:30

Izživljanje nad oskrbovanci doma starejših: v času nastanka pretresljivega posnetka poleg 16-letnice prisotna še ena oseba

Profimedia

Na posnetku je videti, kako se je tretja prisotna oseba nasmehnila, se obrnila in odšla iz kadra.

Preiskava primera nasilništva v domu za starejše občane v Trebnjem je pokazala, da je bila v času nastanka enega izmed posnetkov, ki prikazujejo nedopustno obnašanje 16-letnice do oskrbovancev zavoda, prisotna še ena oseba, ki je nosila rdečo majico, Ob pretresljivem dogajanju se je le nasmehnila, se obrnila in odšla iz kadra, medtem ko je mladoletnica s snemanjem neprimernega početja nadaljevala. Direktorica zavoda Petra Kušar Stojakovič je v oddaji 24ur zvečer potrdila, da gre še za eno osebo, ki je v domu opravljala študentsko delo.

24ur.com/posnetek zaslona

Ničelna toleranca do nasilja

Kušar Stojakovičeva je v izjavi za javnost incident globoko obžalovala. Dejala je, da so se takoj ob prejemu videoposnetkov prek elektronske pošte, ki je po njenih besedah imelo tudi znake izsiljevanja, obrnili na policijo. "Ob seznanitvi s posnetki smo najprej zaščitili žrtev in v domu sprejeli vse ukrepe, ki so v naši pristojnosti." Dodala je, da notranja revizija dogodka že poteka, peljejo pa tudi postopek izrednega notranjega nadzora, obvestili pa so tudi vse pristojne organe. Dodala je, da bodo v zavodu nudili podporo pri izpeljavi vseh potrebnih pravnih postopkov.

Ob tem je povedala, da je vsakršno škodljivo ravnanje v njihovem domu nedopustno, do nasilja pa imajo ničelno toleranco. Zavezala se je, da bodo vsako takšno dejanje sankcionirali.

So potrebne sistemske spremembe?

Sekretar Skupnosti socialnih zavodov Slovenije Denis Sahernik je za navedeno oddajo ob zadnjih dogodkih spomnil, da sami že lep čas opozarjajo in čakajo na sistemske spremembe. "Minister, nov minister, ki je nastopil, je kot enega izmed prvih ukrepov napovedal interventni zakon, danes smo septembra in zakona nimamo," je opozoril. Po njegovih besedah tudi cena oskrbe, ki jo plačujejo v domovih za starejše, ne odraža realnega stanja. Znesek namreč ne pokrije stroškov obratovanja. 6-odstotni dvig cen, s katerim je soglašalo ministrstvo za solidarno prihodnost, ne zadostuje, saj bi morali oskrbnine po njihovi oceni zvišati za od 10 do 25 odstotkov.

Borut Živulovič/Bobo

"Ministrstvo se te problematike zaveda, rekli so, da bodo pomagali domovom z interventno zakonodajo in proračunskimi sredstvi, ampak vemo, da tega denarja ne bo. Vlada se je odločila, da tega ne bo in zdaj so spet domovi prepuščeni sami sebi," je v oddaji 24ur zvečer zaključil Sahernik.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol