A. B. | 28. 10. 2022, 15:17 | Vir: STA

Trgovinska zbornica Slovenije razburjena: informacije o znižanju cen živil "niso pravilne"

Profimedia

Poročali smo o tem, da je kmetijsko novinarstvo sporočilo nove povprečne vrednosti košarice v primerjalniku cen. A temu izgleda ni tako. 

Navedbe kmetijskega ministrstva, da se je povprečna vrednost košarice 15 osnovnih živil od vključno prvega popisa znižala za 16,4 odstotka, niso pravilne, opozarja Trgovinska zbornica Slovenije (TZS).

V prvem popisu je bilo narejenih več metodoloških napak, popisane so bile celo nekatere napačne cene, poudarja.

Trgovinska zbornica kritična

Da bi potrošniki dobili verodostojno informacijo, je treba zagotoviti primerjavo med tretjim in drugim popisom, četrtim in tretjim popisom ali četrtim in drugim popisom, saj je lahko osnova le drugi popis vrednosti košarice 15 živil, pri katerem so bile metodološke napake odpravljene, so v TZS zapisali v odzivu na današnjo objavo podatkov ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. "V nasprotnem primeru bo prihajalo do zavajajočih informacij o cenah živil v vseh nadaljnjih primerjavah objavljenih rezultatov popisov," poudarjajo.

Profimedia

Nepravilnosti in napake pri prvem popisu so se po navedbah zbornice med drugim nanašale na primerjavo med seboj neprimerljivih izdelkov, napačne popise cen, napačne slikovne oznake. "Te ugotovljene metodološke nepravilnosti so bile kasneje odpravljene, zato so edina možna verodostojna osnova za primerjavo cen rezultati drugega popisa," poudarjajo.

Koliko znaša povprečna vrednost košarice? 

Povprečna vrednost košarice v četrtem popisu se je glede na drugi popis znižala za 3,3 odstotka (s 43,16 na 41,74 evra) in glede na tretji popis za 1,35 odstotka. V tretjem popisu se je glede na drugi popis znižala za nekaj manj kot dva odstotka (s 43,16 na 42,31 evra), kažejo podatki ministrstva.

Profimedia

"Razloge za znižanje vrednosti omenjenih košaric 15 živil je iskati med drugim v oktobrskem padcu cen naftnih derivatov kot tudi v upadu cen surovin v proizvodnji rastlinskih olj, ne pa zaradi projekta primerjalnika cen," pravijo v zbornici.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.