Živilski inšpektorji razkrivajo: "Teh izdelkov v trgovini nikoli ne kupimo!"

1. 9. 2025, 11:39 | Vir: Aktivni.si

Katerih živil v trgovinah inšpektorji nikoli ne kupujejo?

Živilski inšpektorji med drugim nadzirajo kakovost hrane, ki je na naših policah. Čeprav je vsa hrana, ki jo lahko kupimo, ocenjena kot varna, obstajajo določeni artikli, ki se jim inšpektorji osebno izogibajo. Na portalu n1info.hr razkrivajo, kateri.

Ne spreglejte:

Nepasterizirani mlečni izdelki

Nepasterizirano mleko (pravimo mu tudi "surovo mleko") je na vrhu seznama živil, ki se jim inšpektorji izogibajo. Medtem ko pasteriziranemu mleku s procesom segrevanja odstranijo potencialne škodljive bakterije in podaljšajo rok trajanje, surovo mleko ohrani svoje naravno stanje.

Zakaj turisti na Japonskem za sabo puščajo na tisoče kovčkov?

Ravno pomanjkanje pasterizacije predstavlja tveganje za potrošnike. Nepasterizirano mleko lahko vsebuje škodljive bakterije, kot sta salmonela, E. coli in listerija. Strokovnjaki za varnost hrane na splošno odsvetujejo uživanje surovega mleka zaradi omenjenega tveganja.

"Veliko ljudi trdi, da ima surovo mleko veliko koristi za zdravje, vendar preprosto ni vredno tvegati, ker je v tem mleku še vedno veliko živih patogenih organizmov," je za portal Express povedal dr. Bryan Quoc Le, živilski kemik.

Kalčki

Surovi kalčki veljajo za hranljiv dodatek jedem, vendar lahko vsebujejo tudi škodljive bakterije, kot sta E. coli in salmonela.

"Da bi semena sploh lahko vzkalila, jih ne moremo ustrezno razkužiti, da bi uničili denimo salmonelo," je pojasnila mikrobiologinja Kali Kniel in ob tem dodala, da seveda obstajajo tudi gojitelji kalčkov, ki odlično opravljajo svoje delo ter posvečajo veliko pozornosti čiščenju in higieni.

Kot previdnostni ukrep je priporočljivo, da kalčke pred uživanjem temeljito operete.

Kalčki redkvice
Surovi kalčki veljajo za hranljiv dodatek jedem, vendar lahko vsebujejo tudi škodljive bakterije, kot sta E. coli in salmonela.
Profimedia

Vnaprej narezani izdelki

Izdelki, ki jih že kupite narezane, so sicer izjemno praktični, vendar predstavljajo večje tveganje za razvoj potencialno nevarnih bakterij.

"Narezano sadje in zelenjava, ki ju boste uživali surova, predstavljata enako tveganje, kakor kalčki," pojasnjuje dr. Quoc Le. Dodal je, da so še posebej nevarne vnaprej narezane lubenice in melone, ki so zaradi visoke vsebnosti vode še bolj dovzetne za razmnoževanje bakterij.

"Nikoli ne veste, kaj je oseba za pultom med rezanjem počela in kakšne izdelke oziroma postopke je uporabljala," še opozarja strokovnjak.

Predpripravljena živila

Tudi vnaprej pripravljena živila so izjemno praktična in priročna možnost takrat, ko nimamo časa, da bi kuhali sami. A tudi takšni izdelki lahko predstavljajo tveganje za zdravje.

Še posebej pomembno je vzdrževanje temperature takih izdelkov. Če kupujete sveže kuhano hrano, je pomembno, da je ta hranjena na čistih površinah in na dovolj visoki temperaturi, da prepreči razmnoževanje bakterij.

Vnaprej kuhana hrana v živilski trgovini
Če kupujete sveže kuhano hrano, je pomembno, da je ta hranjena na čistih površinah in na dovolj visoki temperaturi, da prepreči razmnoževanje bakterij.
Profimedia
Zdravnica razkrila: "Tole bi morali jesti, če želite biti zdravi!"