R.S. | 13. 2. 2024, 21:52

Švica je najpametnejša država v Evropi. Na katerem mestu je Slovenija?

Profimedia

V prvi deseterici prevladujejo skandinavske države. 

Spletna šola za poučevanje TutorSpace je raziskala, kako si po inteligenci sledijo evropske države. Pri raziskavi so upoštevali 17 dejavnikov, med njimi tudi kakovost in dostop do izobraževanja, digitalno pismenost in javne naložbe v izobraževanje.

Prišli so do zaključka, da je Švica najpametnejša država v Evropi, poroča Siol. Švica je dosegla kar 81,1 odstotka od 100 odstotkov. Najvišje vrednosti je imela pri skoraj vseh kategorijah. Švici so sledile Danska, Finska, Islandija, Norveška, Švedska, Belgija, Nizozemska, Estonija in Velika Britanija.  

Profimedia

Uvrstitev Slovenije

Prvi deseterici so sledile Nemčija, Irska in Avstrija. Naša mala država je zasedla 14. mesto. Dosegla je 61,7 odstotka od 100 odstotkov. Na lestvici so se slabše uvrstile vse slovenske sosede razen Avstrije. Madžarska je dosegla 50 odstotkov, Hrvaška 46,4 odstotka, Italija pa 43,6 odstotka. 

Slovenija je solidna pri bralni in digitalni pismenosti (71,3 odsotka), malo slabša pri javnih naložbah v izobraževalni sistem (53,1 odstotka), najbolj šibka pa je pri kakovosti visokošolskega sistema in znanstvenih raziskav (47,4 odstotka). 

Profimedia

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol