24. 10. 2023, 18:20 | Vir: STA

Italija bo nadzor na meji s Slovenijo verjetno podaljšala, razkrili so načrte

Tomaž Primožič FPA/BOBO

"Prvih deset dni nadzora ne bo dovolj," je dejal italijanski notranji minister.

Nadzor na meji med Italijo in Slovenijo bo verjetno potekal celo zimo, je italijanski notranji minister Matteo Piantedosi dejal za časnik Il Piccolo. Kot je ocenil, še vedno obstaja grožnja, da so med migranti na t. i. balkanski poti tudi teroristi, poročajo tuje tiskovne agencije.

"Ukrep omejen na prvih deset dni ne bo dovolj," je dejal minister.

Mejni prehod Škofije.

Mejni prehod Škofije.

Tomaža Primožič FPA/BOBO

Piantedosi je na zaslišanju v parlamentarnem odboru za nadzor schengenskega sporazuma pojasnil, da se Italija sicer zaveda pomena prostega pretoka evropskih državljanov znotraj schengenskega območja in da bodo to omogočili čim prej. "Za uvedbo nadzora smo se odločili kot ukrep v skrajni sili," je dejal.

Mejni prehod Škofije.

Mejni prehod Škofije.

Tomaža Primožič FPA/BOBO

Poslancem je še pojasnil, da so do ponedeljka med nadzorom odkrili 66 nezakonitih migrantov in aretirali dva človeka, enega od njih zaradi suma, da je pomagal pri nezakonitih migracijah.

Italijanski notranji minister je danes napovedal tudi udeležbo na srečanju s slovenskim in hrvaškim kolegom, Boštjanom Poklukarjem in Davorjem Božinovićem, ki bo potekalo 2. novembra v Trstu.

Na srečanju nameravajo spregovoriti o ponovno vzpostavljenem nadzoru in o tem, kako čim bolj zmanjšati vpliv nadzora na državljane omenjenih treh držav, ki dnevno prečkajo mejo. Potem ko je nadzor prejšnji teden napovedala Italija, je tudi Slovenija s soboto začela izvajati nadzor na meji s Hrvaško in Madžarsko.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord