R. K. | 20. 11. 2022, 07:00

Iz odpadnih materialov znanega trgovskega podjetja nastajajo čisto novi izdelki

Bobo/Hofer/fotomontaža

Eno večjih trgovskih podjetij si je zadalo visoke cilje glede trajnostne naravnanosti njihovega delovanja. Projekti, ki se jih lotevajo, koristijo družbi.

Ob Evropskem tednu zmanjševanja odpadkov pomen zmanjšanja količine odpadkov poudarjajo tudi nekateri trgovci. Eno takšnih je podjetje Hofer, ki sodeluje z društvom Ekologi brez meja. Ta bo ob tednu zmanjševanja odpadkov o problematiki odpadne embalaže skozi koristne video vsebine ozaveščalo širšo javnost. Društvu je Hofer namenil tudi finančno donacijo.

"Pot do družbe brez odpadkov se nikoli ne konča, zato prav vsak korak pozdravljamo," je ob tem povedala predsednica Ekologov brez meja Katja Sreš. Dodala je, da jim bo donacija "pomagala pri uresničitvi dolgoletne želje, da javnost nagovorijo s serijo video vsebin, ki bodo zaokrožile prek družbenih omrežij ter na simpatičen način pokazale, kako lahko med drugim zmanjšamo količino plastične embalaže za enkratno uporabo."

Bobo

Obrabljena oblačila predelujejo v nove izdelke

V podjetju Hofer so se hkrati pohvalili tudi z zasledovanjem lastnih okoljskih ciljev, s katerimi skušajo optimizirati embalažo izdelkov lastnih blagovnih znamk, hkrati pa v sodelovanju s partnerskimi projekti odpadne materiale, kot so obrabljena delovna oblačila reciklirajo, s čimer jih spremenijo v izdelke z novo uporabno vrednostjo.

Eno od njihovih partnerskih podjetij je skoraj 6,6 tone tekstila predelalo v izolacijski material za avtomobilsko industrijo, so pojasnili.

Sodelujejo tudi s Komunalnim podjetjem Vrhnika, kjer iz strganih in obrabljenih Hoferjevih oblačil izdelujejo nove, uporabne izdelke. Leta 2020 so na ta način izdelali 1.200 odejic za živali, ki so jih razdelili 12 slovenskim zavetiščem.

Hofer

Leto kasneje so iz istega materiala izdelali 400 peresnic in 400 vrečk za copate, ki so jih ravno tako podarili. 900 peresnic pa so izdelali tudi letos.

V nekaj letih bo vso Hoferjevo embalažo mogoče reciklirati

Direktor vrhniškega komunalnega podjetja Gregor Klemenčič je ob tem povedal, da so se na njih obrnili pred dvema letoma"Z željo, da iz rabljenih oblačil naredimo odejice za hišne ljubljenčke." Kot je povedal, od takrat njihovo sodelovanje raste. "Trenutno skupaj snujemo najnovejši izdelek - žogice za sproščanje," je razkril.  

Do konca leta 2025 želijo pri Hoferju celotno količino embalaže zmanjšati za 15 odstotkov v primerjavi z letom 2020, vso njihovo embalažo pa bo, kot pravijo, takrat mogoče reciklirati. Njihova plastična embalaža bo hkrati vsebovala vsaj 30 odstotkov reciklirane plastike.

Srdjan Zivulovic/Bobo

Nekaj projektov so že uspešno izpeljali

Pri optimizaciji embalaže sodelujejo tudi s slovenskimi dobavitelji in strokovnim partnerjem, kot plod sodelovanja pa se lahko že pohvalijo z nekaterimi dosežki.

Toaletnemu papirju znamke Paloma so na primer zmanjšali debelino ovojne folije, plastenkam sadnega sirupa znamke Vital Mestinje pa so zmanjšali težo embalaže in dodali manjši zamašek.

Zmanjšali so tudi težo nekaterih jogurtov Sirarne Čuš, embalaža pa je sedaj narejena iz 25 odstotkov recikliranih materialov. Kot so še zapisali pri trgovskem podjetju, so samo z navedenimi optimizacijami na letni ravni prihranili 3,43 tone plastike.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord