A. B. | 11. 3. 2023, 07:00

Izberite ime ulice v Ljubljani, ki bo poimenovana po znani Slovenki: preverite, kako

Profimedia

Čeprav so še vedno v manjšini, v prestolnici obstaja kar nekaj ulic, ki so poimenovane po ženskah. Zdaj lahko pri odločitvi sodelujete tudi vi. 

V Ljubljani je kar 1623 ulic, ki so večinoma poimenovane po pomembnih in zaslužnih moških, le 50 pa jih je poimenovanih po znanih Slovenkah, ki so jih pristojni prepoznali kot pomembne. Ob dnevu žena so se na Mestni občini Ljubljana (MOL) odločili, da bodo obstoječim ulicam, poimenovanim po ženskah, dodali eno. 

In prav pri poimenovanju te lahko sodelujete tudi vi. 

Katere ulice že obstajajo?

V prestolnici obstaja 50 ulic, imenovanih po Slovenkah. Med drugim Turnograjska, imenovana po Josipini Turnograjski, prvi slovenski pesnici, pisateljici in skladateljici. Nahaja se med Erjavčevo in Šubičevo cesto. Ulica je poimenovana tudi po prvi ženski, ki pripada nacionalni zbirki Zbrana dela slovenskih pesnikov in pisateljev, Zofki Kveder. Obstaja tudi ulica, poimenovala po Luizi Pesjak, avtorici prvega slovenskega ženskega romana, in slikarki Ivani Kobilca. 

Ulica Luize Pesjakove v Ljubljani.

Ulica Luize Pesjakove v Ljubljani.

Instant Google Street View/posnetek zaslona

Kako sodelujete pri izbiri imena? 

Prav vi pa lahko sodelujete pri imenovanju nove ulice v prestolnici po ženski osebnosti. Sodelujete lahko na TEJ POVEZAVI. V obrazec morate vpisati svoje osebne podatke, predlog imena in opisati, zakaj menite, da bi bila prav vaša izbira primerna. 

Za katero lokacijo gre, lahko predlagate vi in utemeljite, katero ulico imate v mislih in zakaj. 

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord