R. K. | 31. 12. 2022, 19:00

Izbrskali smo, koliko je v Sloveniji Silvestrov in ugotovili, koliko jih na silvestrovo praznuje rojstni dan

Tatjana Splichal/Bobo

Silvester v Sloveniji ni samo ime, ampak tudi priimek, ki se je po pogostosti znašel na 18.342 mestu. Koliko Slovencev ga nosi?

Leto 2022 se končuje, do novega leta nas loči le še nekaj ur. Silvestrovo in vstop v novo leto bomo, kot je navada, bučno pospremili s takšnimi in drugačnimi praznovanji. Mi pa smo ob tem izbrskali, koliko prebivalk in prebivalcev Slovenije nosi ime Silvestra ali Silvester ter ugotovili še, koliko slovenskih Silvestrov na silvestrovo praznuje rojstni dan.

Po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije (Surs) živi v Sloveniji 1.312 prebivalcev z imenom Silvester. Med moškimi je to ime po pogostosti na 154. mestu, med vsemi imeni pa na 326. mestu. Najpogosteje so starši dečka poimenovali Silvester med letoma 1951 in 1960, v naslednjih desetletjih pa je pogostost imena vztrajno upadala. Največ Silvestrov živi v savinjski statistični regiji (244), po pogostosti pa je to ime najvišje rangirano v posavski regiji, in sicer na 107. mestu.

Koliko Silvestrov na silvestrovo slavi rojstni dan?

Ime Silvestra nosi 590 prebivalk Slovenije. To ime je po pogostosti med ženskimi imeni na 262. mestu, med vsemi imeni pa na 523. mestu. Največ prebivalk s tem imenom se je rodilo pred letom 1940, tudi Silvester pa je največ v savinjski regiji, in sicer 98. Statistična regija, kjer je ime Silvestra po pogostosti rangirano najvišje - na 176. mestu - je goriška regija. 

Silvester je pri nas tudi priimek, ki ga po podatkih, dostopnih na Sursu, nosi 11 prebivalcev in prebivalk Slovenije. Po pogostosti je priimek Silvester med Slovenci na 18.342 mestu. Ob tem so na statističnem uradu objavili podatek, da na silvestrovo rojstni dan praznuje točno 69 Silvestrov.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol