27. 11. 2023, 09:58 | Vir: STA

Težko pričakovana izgradnja kolesarske steze Zagorje-Orehovica se je podražila: bo končana po prvotnem načrtu?

Profimedia

Kakšni so vzroki podražitve?

Izgradnja osmih kilometrov kolesarske steze Zagorje-Orehovica se je podražila za milijon evrov na 8,5 milijona evrov. Kot so za STA povedali na Občini Zagorje ob Savi, je bila pogodba za gradnjo omenjene steze podpisana pred vojno v Ukrajini, ki je močno spremenila razmere v svetu in je vplivala na cene.

Vzroki podražitve so višje cene dela in materialov za 7,1 odstotka od ocenjene vrednosti investicije ter nekatera dodatna dela, ki so se pojavila med gradnjo kolesarske steze, za še štiri odstotke od ocenjene vrednosti naložbe.

Kolesarska steza končana do konca leta

Občina je projekt razvijala od leta 2018 tako po dolžini trase kot po sami trasi in opremljenosti, zato se je ocenjena vrednost projekta ob sprejemanju različne stopnje investicijske dokumentacije spreminjala, kar je tudi namen uredbe o enotni metodologiji za pripravo in obravnavo investicijske dokumentacije na področju javnih financ.

Kolesarska steza je večinoma zaključena, v celoti pa bo končana do konca letošnjega leta, kar je nekaj mesecev dlje, kot je bilo sprva načrtovano.

Na občini so tudi pojasnili, da je glede na razprave o spremembi cen projekta na seji občinskega sveta zagorski župan Matjaž Švagan že na septembrski seji predlagal ustanovitev posebne tričlanske komisije, ki bi pregledala dokumentacijo v zvezi z gradnjo kolesarske steze Zagorje-Orehovica.

S predlogom za imenovanje komisije je župan želel zaključiti razprave, namigovanja in vprašanja o porabi sredstev za gradnjo kolesarske steze. Na novembrski seji je župan predlagal, da se komisija razširi na pet članov in se vanjo imenujejo predstavniki večine političnih strank, ki so zastopane v občinskem svetu.

O županovem predlogu je glasoval občinski svet in izglasoval petčlansko komisijo, ki bo pregledala projekt kolesarske steze Zagorje-Orehovica.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol