J. Z. | 11. 7. 2022, 12:02

Ga je kdo videl: kam je izginilo Cerkniško jezero?

Facebook/Notranjski regijski park/fotomontaža

Čeprav so nedavne padavine nekoliko namočile zemljo, pa na Notranjskem teh očitno ni bilo dovolj. Obiskovalci zaman iščejo presihajoče Cerkniško jezero, za katerim so izginile že skoraj vse sledi.

Na Notranjskem še vedno vztraja izjemna suša v površinskem sloju tal, izrazita suša na vodotokih in zmerna suša na podzemnih vodah, opozarja Agencija RS za okolje (Arso).

Cerkniškega jezera tako skoraj ni mogoče več opaziti, saj je voda že odtekla. Podobno suho obdobje je bilo na presihajočem jezeru nazadnje leta 2003, ki velja za najbolj izrazito sušno v Sloveniji v zadnjih 70 letih.  

 

Takšna suša na jezeru običajno nastopi, če nastopi, šele konec avgusta.

Domačini takšne suše julija niso pričakovali. Pogostejše so avgusta, ko je čas navadno obilnejših in dolgotrajnejših jesenskih padavin bližje.

Brez krem za sončenje in ribolova 

Ker so razmere izredne, obiskovalce prosijo, da v vodo, ki je še ostala, ne vnašajo sončnih krem, šamponov ali drugih nenaravnih materialov. 

Prav tako opozarjajo, da se v vodi, ki je še ostala, na dnu skriva več sto ton rib, ki upajo na nov dež. "Prosimo, ne vznemirjajte nas s kamenjem, lovom ali čim drugim, že tako nam ni lahko preživeti," pozivajo obiskovalce. Zaradi dolgotrajne suše in kritično nizkega vodostaja je začasno prepovedan tudi športni ribolov

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Stane Kos (@kosovstanley)

Obujanje rečnih meandrov

Če je bilo včasih običajno, da jezero presahne enkrat na tri do pet let, pa so suše že tako pogoste, da morajo v zadnjih letih večkrat letno iz presušenega dna jezera reševati ribe.

Facebook/Notranjski regijski park

Da bi preprečili pretirano izsuševanje jezera so sicer pred petimi leti v Notranjskem regijskem parku začeli z restavriranjem rečne struge, kot je bila pred njeno spremembo, ki se je začela leta 1840.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol