N. V. | 15. 9. 2022, 19:20

Izjemno nevarno! Zaradi dežja se mnogi udeleženci prometa ustavljajo – tudi na avtocesti

Uredništvo

Močno deževje povzroča preglavice na cestah, zalitih pa je tudi več objektov. Novinarka Metropolitana, ki se trenutno vozi na štajerski avtocesti, je v uredništvo sporočila, da se mnogi avtomobili kar sredi avtoceste ustavljajo. Veste, kako ravnati, če postane težko voziti po močnem neurju?

Močno deževje in lokalni nalivi po državi že cel dan povzročajo težave. Po podatkih prometnoinformacijskega centra je zaradi močnejših padavin, poplav in nanosov materiala ponekod po Sloveniji oviran promet. Ob tem na centru opozarjajo voznike, naj prilagodijo hitrost, povečajo varnostno razdaljo in ročno prižgejo luči.

Katere ceste so zaprte?

Zaradi padavin je trenutno popolnoma zaprta cesta Ljubljana-Zalog, kjer je na podvozu pod železniško progo poplavljeno cestišče.

Popolna zapora je tudi na cesti Kobarid-Bovec pri Srpenici zaradi zemeljskega plazu in na cesti Trojane-Izlake zaradi vode na vozišču in nanosa materiala.

Na glavni cesti Zagorje ob Savi-Litija pa je promet pri Šklendrovcu urejen izmenično enosmerno zaradi nanosa kamenja in zemlje.

Kaj narediti, ko te postane strah voziti?

Novinarka Metropolitana, ki se trenutno vozi na štajerski avtocesti, je v uredništvo sporočila, da se mnogi avtomobili kar sredi ceste ustavljajo.

Zaradi vode, ki na cestah ostaja, je mnoge strah voziti, saj avtomobil precej zanaša že pri nizki hitrosti vožnje.

Uredništvo

Zavedajte se, da morate v dežju in na mokrih ter spolzkih cestah vožnjo prilagoditi poslabšanim voznim razmeram. Ko se utrga oblak, vozite umirjeno, brez sunkovitih reakcij. 

Prilagodite hitrost, povečajte varnostno razdaljo, prižgite luči in ne iščite zavetja sredi ceste!

Zaradi dežja ali toče v nobenem primeru ne smete ustaviti avtomobila pod podvozom ali v predoru, saj tovrstno početje pomeni veliko ogrožanje lastne varnosti in varnosti drugih udeležencev v prometu. Slabo osvetljen avto ali avto, parkiran pod nadvozom, namreč pomeni resno nevarnost za nalet, ki lahko vodi celo v verižno trčenje, opozarjajo na AMZS.

Poplave in požari

Glede na podatke portala uprave za zaščito in reševanje je v občini Ljubljana meteorna voda ob močnem nalivu zalila več garaž, podhodov, kletnih in stanovanjskih prostorov, skladišč in poslovnih prostorov. Meteorna voda je zalila tudi prostore osnovne šole in vrtca, lekarne ter narodno galerijo. Udar strele je zanetil tudi požar na ostrešju stanovanjskega objekta. Na terenu so prostovoljne in poklicne gasilske enote ter vzdrževalci cestne ter komunalne infrastrukture.

V popoldanskih urah je neurje z močnimi nalivi zajelo tudi občino Kobarid. Meteorna voda je zalila več stanovanjskih objektov in lokalov, sprožilo se je več zemeljskih plazov.

Meteorna voda je popoldne zalila tudi skladiščne prostore podjetja Hidria v Spodnji Idriji. Gasilci so vodo izčrpali in očistili prostore.

Težave je vreme povzročilo tudi drugod, od Trbovelj, Celja do Divače.