29. 8. 2023, 15:06 | Vir: STA

Onesnaženje v Izoli: na gladini morja so se pojavili oljni madeži (to se na tem območju ni zgodilo prvič)

Bojan Kralj/STA

Za razlitje je krivo kurilno olje, ki je med obilnim deževjem steklo iz bližnjega hotela.

V izolski marini so se po ponedeljkovem izjemno obilnem deževju pojavili novi oljni madeži. Iz Hotela Delfin so danes sporočili, da je kurilno olje, ki je pozimi izteklo iz njihovega rezervoarja, tokrat prišlo v morje preko meteornega kanala. Do sredine avgusta so iz tal izčrpali 2500 litrov olja, v zemljini pa ga je verjetno še desetkrat toliko.

Bojan Kralj/STA

Novo razlitje povzročile obilne padavine

Vodstvo Hotela Delfin je o novem izlivanju obvestilo Agencijo RS za okolje (Arso) in Občino Izola. Na teren je danes prišel tudi predstavnik Geološkega zavoda Slovenije. Vodstvo hotela trdi, da si že od izlitja kurilnega olja iz rezervoarja prizadevajo za sanacijo stanja. Menijo, da bodo stanje ustrezno in hitro sanirali, kljub temu pa je izjemna količina padavin v ponedeljek povzročila novo odtekanje olja v morje.

Napovedali so, da bodo sanacijske ukrepe v nadaljevanju dodatno usmerili v sanacijo meteornega kanala.

Bobo

Sanacija zimskega razlitja traja že več mesecev

Iz 16 vrtin ob hotelu so sicer od začetka maja do sredine avgusta izčrpali približno 2500 litrov kurilnega olja in 3700 litrov zaoljene vode. Odpeljali so tudi pet kubičnih metrov onesnažene zemlje. V marini medtem še naprej omejujejo širjenje oljnih madežev s plavajočimi pregradami, z gladine pa olje odstranjujejo s pivniki.

Koliko olja je izteklo zaradi decembrske okvare na novo nameščenega ventila, še ni natančno znano. So pa v hotelu domnevali, da gre za približno 3000 litrov, pozneje pa so ugotovili, da je količina približno desetkrat tolikšna, torej približno 30.000 litrov.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol