11. 3. 2024, 16:24 | Vir: STA

Dvamilijonski projekt v Izoli: obnavljali bodo ...

Bobo

V Izoli se bo v prihodnjih dneh začela statična sanacija enega najpomembnejših kulturnih spomenikov, Podestatove palače.

Dela bodo predvidoma trajala deset mesecev. Prva faza obnove bo stala nekaj več kot pol milijona evrov, za izvajalca pa je bila izbrana družba Geoit, so danes sporočili z Občine Izola.

V prvi fazi nameravajo stavbo predvsem statično sanirati, tako da bodo lahko v pritličju in nadstropju potekale prireditve.

S prenovo želijo predvsem popestriti turistično ponudbo Izole. Stavbo bodo lahko uporabili tudi za različne festivale, ko jih zaradi vremenskih razmer ne bodo mogli pripraviti na prostem. V palači bodo med drugim pripravili prikaz posebnosti pridelave istrskih vin, oljčnega olja in drugih tipičnih produktov slovenske Istre.

Oktobra lani je občina za obnovo pridobila približno 350.000 evrov sredstev EU. Kot so pojasnili na občini, si bodo prizadevali pridobiti še dodatna sredstva za celovito obnovo, po kateri bi Podestatova palača postala sodoben kulturni in turistični center. Vrednost te faze obnove je ocenjena na najmanj 1,5 milijona evrov.

Palača stoji v Verdijevi ulici s pogledom na Veliki trg. Po prenovah v 16. in 17. stoletju ima baročno podobo, vendar je v osnovi zgrajena v gotskem slogu in je že stala leta 1253, ko so se izolski meščani osamosvojili od Oglejskega patriarhata in razglasili samostojno komuno.

Palača je takrat postala sedež načelnika komune, podestata. To vlogo je zadržala več kot pol stoletja, do propada Beneške republike. Tudi pod avstrijsko, italijansko in jugoslovansko oblastjo je bil v zgradbi sedež lokalne uprave. Nekatere občinske službe so v njej delovale še pred desetletjem. Domačini so stavbo večinoma imenovali preprosto stara občina, med načrtovanjem prenove pa so se iz zgodovinskih razlogov odločili, da bodo uporabljali ime Podestatova palača.