P.M. | 28. 4. 2023, 16:31

Druženje ob oranžnem kozarcu: prireditev, ki ni za vsak žep, a je ena najbolj imenitnih pri nas

Aleš Srnovrsnik/Bobo/Profimedia/fotomontaža

V Izoli se je zbralo kar 70 vinarjev iz osmih držav, zanimivost dogodka je tudi sama lokacija.

Po trditvah organizatorjev gre za najbolj mednarodno in uveljavljeno vinsko prireditev v Sloveniji, na kateri se predstavlja več kot 240 vin iz Slovenije, Hrvaške, Italije, Avstrije, Češke, Srbije, Grčije in Gruzije. Zanimivost dogodka je tudi lokacija, festival se namreč odvija v prostorih Manziolijeve palače ter v nasproti stoječi cerkvi sv. Marije Alietske. "Gre za izredno zanimivo in edinstveno izkušnjo," poudarjajo organizatorji.

Vstopnina za dogodek znaša 50 evrov, ta vključuje degustacijo različnih vin, ki jih spremlja tudi vrhunska kulinarična ponudba. Oranžna vina so znana po tem, da jih pridelajo iz belih sort grozdja na starodaven način, tako da dlje kot običajno pustijo tropine v moštu. 

Ob vinarjih se na 20. Orange wine festivalu s svojim izdelki predstavljajo tudi številni pridelovalci in gostinci. Kot so še zapisali prireditelji, se oranžna vina vse bolj uveljavljajo in postajajo ključni razvojni trend. Dodali so, da so srečanja z vinarji pri številnih ljubiteljih vin okrepila zanimanje za kmetijsko pridelavo v sozvočju z naravo.

Ales Srnovsrnik /Bobo

Festival oranžnih vin ni omejen le na Izolo, ampak na Dunaju konec oktobra poteka še obsežnejši jesenski festival, organizatorji pa so udeležencem omogočili tudi sodelovanje na velikem festivalu Vinitaly v Veroni.