16. 11. 2023, 19:51 | Vir: STA

Izredna seja o korupciji: ali naša zakonodaja kar sama kliče po dolgih prstih?

Profimedia

Gre za perečo problematiko v družbi, kaj so nekateri poslanci predlagali vladi?

DZ je na izredni seji o korupciji s 70 glasovi za in štirimi proti sprejel priporočilo, po katerem naj vlada opravi temeljito analizo zakonodaje in podzakonskih predpisov, ki urejajo preprečevanje korupcije in kaznovalno pravo. Na podlagi ugotovitev naj po potrebi pripravi učinkovitejše ukrepe za omejitev tveganj za korupcijo, priporoča DZ.

Poslanka izpostavila "primer Kangler"

Hkrati DZ s sprejetim priporočilom predlaga vladi, da v najkrajšem možnem času državnemu zboru predloži predlog prenovljene resolucije o preprečevanju korupcije v Sloveniji, katere pripravo v skladu z zakonom o integriteti in preprečevanju korupcije koordinira Komisija za preprečevanje korupcije. Sklic današnje izredne seje so zahtevale koalicijske poslanske skupine, razlog pa sta bila dogajanje in javni diskurz, ki zadnje mesece znova postavlja v ospredje problematiko korupcije.

V poslanski razpravi je Nataša Avšič Bogovič iz Svobode spomnila na oddajo Tarča na Televiziji Slovenja leta 2022, ki se je osredotočila na primer Kangler. Oddaja je predstavila kar 26 primerov, v katerih naj bi takratni državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve Franc Kangler v različnih časovnih obdobjih storil dejanja s sumom korupcije. Vendar pa noben primer ni dobil sodnega epiloga, je opozorila.

Franc Kangler

Franc Kangler

Bobo

Problematiko je treba naslavljati tam, kjer so težave, je pozval Predrag Baković iz SD. Če policija, sodstvo in tožilstvo ne bodo dobili ustreznega orodja, s katerim bi se učinkovito zoperstavili korupciji, ne bo napredka, je prepričan. Po njegovih besedah je pred poslanci ne glede na njihovo strankarsko pripadnost odločitev, ali se želijo bolj učinkovito soočati s korupcijo ali ne. Če je odgovor pritrdilen, "vemo, kaj nam je storiti", je sklenil.

Vatovec: "Treba je narediti red"

Nekatere politične stranke jemljejo državo kot nekakšen fevd in sredstvo, s katerim si polnijo strankarske žepe, verjetno kakšen posameznik tudi svoje lastne žepe, je dejal Matej T. Vatovec iz Levice. Na tak način po njegovih besedah oškodujejo vse državljanke in državljane. Kot je dodal, imajo ljudje upravičeno občutek, da stvari v državi ne funkcionirajo in da je treba narediti red.

Matej T. Vatovec

Matej T. Vatovec

Bobo

Medtem je bil Žan Mahnič iz SDS do koalicije kritičen. Med sklicatelji izredne seje so po njegovih besedah člani stranke, ki je Boruta Jamnika imenovala na čelo SID banke in Andreja Ribiča za člana uprave Darsa ter poskrbela, da je Žiga Debeljak danes na čelu SDH. "O korupciji govori stranka, ki je Vesno Vuković imenovala za svojo generalno sekretarko in Tomaža Modica postavila za strokovnega sodelavca preiskovalne komisije v parlamentu in Klemna Boštjančiča predlagala za ministra za finance," je naštel.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol