R. K. | 5. 8. 2023, 18:45

FOTO in VIDEO: Izredne razmere v Prekmurju: reka Mura prebila protipoplavni nasip, voda začela vdirati v bližnjo vas

Facebook/Ivan Embreuš/posnetek zaslona

Zaradi nevarnosti so evakuirali eno hišo, ljudje se trudijo rešiti, kar se da.

V naselju Dolnja Bistrica je popustil protipoplavni nasp, ki je prebivalce varoval pred močno naraslo reko. Zaradi izrednih razmer so takoj aktivirali več okoliških gasilskih društev. Uprava RS za zaščito in reševanje je prebivalce ob Dolnji Bistrici, Hotizi in Gabrjah pozvala, da spremljajo situacijo na terenu in upoštevajo navodila pristojnih služb ter pripravijo vse potrebno za morebitno evakuacijo na ogroženih območjih.

Prebivalci polnijo protipoplavne vreče

Županja Občine Črenšovci Vera Markoja je za portal Sobotainfo povedala, da so eno hišo so že evakuirali, voda pa teče v vas Dolnja Bistrica. Aktivirano je bilo večje število gasilskih enot, ki pri gasilskem domu polnijo protipoplavne vreče in jih vozijo do predrtega nasipa, še poroča portal.

Po navedba portala 24ur posredujejo gasilci iz prostovoljnih gasilskih društev Dolnja Bistrica, Srednja Bistrica, Gornja Bistrica, Črenšovci, Trnje, Žižki, Brezovica, Mala Polana in Velika Polana.

Župan sosednje Občine Razkrižje Stanko Ivanušič pa je na družbenem omrežju Facebook zapisal, da rešujejo tudi osrednji del Razkrižja, kjer se zlivata Mura in Ščavnica. Dodal je, da so ljudje izmučeni, saj da je vode enostavno preveč, a kljub temu vztrajajo. Morebitne prostovoljce je pozval k pomoči.

Strahovita moč reke

Na enem od videoposnetkov, ki jih je na Facebooku delil eden od domačinov, je videti, da je reka Mura dobesedno prebila nasip, kar priča o strahoviti moči narave, s katero so se danes prisiljeni soočiti še v Prekmurju.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol