K. Ž. | 13. 11. 2023, 10:04

Janša spet z monologom: "V zraku je politični Untergang"

Srdjan Živulovič/Bobo

Nekdanji večkratni predsednik vlade ni skoparil z besedami glede nedavne raziskave Mediane, ki kaže na hud padec priljubljenosti Golobove vlade. 

Komaj je raziskava Mediane ugledala luč javnosti, že se je prvak SDS spravil na družbeno omrežje X ter s svojimi sledilci delil svoje mnenje. Nedavno smo bili sicer priča zgodovinskemu preobratu, ki je zagotovo pri marsikaterih pustil grenak priokus. Anketa, ki jo je Mediana opravila za Delo, je namreč pokazala hudo strmoglavljenje premierja Roberta Goloba na konec lestvice politikov. In zakaj je to zgodovinski dogodek? Ker takšnega padca do zdaj ni doživel še nihče, piše Delo.

Borut Živulović/Bobo

Tako se je nekdanji predsednik vlade podal na splet ter dejal, da je v zraku politični Der Untergang (propad) formalno vladajoče garniture. Tako v svoji objavi Janez Janša trdi, da centri moči, ki ne delujejo več prikrito, že panično iščejo zamenjavo za Goloba. "S tem hočejo podaljšati oblast nesposobne koalicije ter pridobiti čas za ustvarjanje 'novega' obraza. Vodstvi koalicijskih strank SD in stranka Levica pri tem aktivno sodelujeta," je kritičen vodja SDS, ki je nekdaj grel zaporniško posteljo na Dobu.

"Zamera, jeza in bes osrednjega centra moči je še narasel po zadnjem konfliktu med Svobodo in Novo Slovenijo. S tem je namreč ogrožen njihov ključni politični cilj tega mandata: Ustavne spremembe, s katerimi želijo cementirati imenovanje sodnikov brez javnosti, spremeniti volilni sistem po volji tranzicijske levice ter uvesti možnost selektivnega odločanja na ustavnem sodišču."

V nadaljevanju se Janša vrne v leto 2000, ko je po njegovem mnenju združena SLS-SKD omogočila tranzicijski levici spremembo ustave za preprečitev uvedbe večinskega sistema, neizvoljeni centri moči pa niso uspeli zagotoviti dve tretjini večine v državnem zboru za željene spremembe po svoji meri. "Tokrat je zaradi kolaboracije Novi Sloveniji kazalo odlično, vendar solo akcija GS pri odstavljanju kadrov Nova Slovenija zdaj ta ključni cilj ogroža. Pogojno lahko za nekaj časa le NSi podaljša politično življenje PV Golobu, in sicer s tem, da ne odstopi od podpore spornim ustavnim spremembam."

Borut Živulovič/Bobo

"Čas bo nevaren"

Poudaril je, da je panika neizvoljenih centrov moči še toliko večja, saj obstaja nevarnost, da lahko do predčasnih volitev pride prej, preden bodo nanje pripravljeni. V nadaljevanju prvak SDS trdi, da lahko pričakujemo nestabilno okolje za potrebne reforme in sanacijo po avgustovskih poplavah, saj se centri moči na vse pretege trudijo zlorabljati državne organe ter medije, ki jih ne obvladujejo. Kot te medije je seveda nepričakovano naštel Novo24TV ter Demokracijo.

Čas pred nami bo nevaren, se glasi opozorilo Janše. Edina rešitev, ki bi minimalizira to nevarnost, so predčasne volitve ter kasnejše oblikovanje močne in operativne vlade. Kdo je po njegovem mnenju sposoben prevzeti vodstvo, je seveda stranka SDS: "Zaenkrat zgolj stranka SDS razpolaga z ekipo, ki je zbrana okrog nedavno imenovanega Strateškega sveta SDS in ki je sposobna že jutri brez dolgega uvajanja uspešno prevzeti odgovornost."

"Za volitve in po njih pa bo treba pritegniti tudi mnoge, ki so se doslej kljub nesporni sposobnosti in moralni integriteti izogibali delu za skupno dobro v okviru izvršilne oblasti. Zamujenega je namreč veliko in skrajni čas je za formulo združevanja moči za Slovenijo brez izključevanja," še zaključi Janša.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord