N. V. | 22. 1. 2024, 17:01

Besni Janez Janša napovedal veliki shod: poglejte, kdaj in zakaj

Srdjan Zivulovic/Bobo

Janši je prekipelo. Kaj je bila kaplja čez rob?

Prvak SDS Janez Janša je v mesecu marcu napovedal velik protestni shod "proti korupciji in klientelizmu". Današnja novica, da je Komisija za preprečevanje korupcije začasno ustavila postopek proti predsedniku vlade Robertu Golobu, se je očitno Janši zdela kaplja čez rob.

"Dobesedno se norčujejo iz prava, ustave, osnovnega reda, dostojanstva državljanov, normalnosti in vseh nas. Preveč je! Čas je za veliki pomladni shod proti 'Svobodni' korupciji in klientelizmu. 29. marec 2024 ob 18.00 bi bil primeren datum," je na družbeno omrežje X zapisal Janša.

Kaj ga je tako razjezilo?

Komisija za preprečevanje korupcije je novembra zoper premierja Goloba uvedla preiskavo zaradi zaznanih sumov kršitve integritete v povezavi z domnevnim nedovoljenim izvajanjem pritiskov na nekdanjo notranjo ministrico Tatjano Bobnar in druge zaposlene na ministrstvu za notranje zadeve. Na Komisiji za preprečevanje korupcije so že takrat pojasnili, da ima obravnavana oseba v postopku preiskave zagotovljene vse pravice v skladu s predpisi, predvsem določbami zakona o integriteti in preprečevanju korupcije in zakona o upravnem postopku. Tudi pravico do vpogleda v spis, ki ga je Golob po pooblaščencu, odvetniku Stojanu Zdolšku, tudi zahteval.

Profimedia

Komisija za preprečevanje korupcije pa je danes začasno prekinila postopek preiskave zoper predsednika vlade, smo poročali. Specializirano državno tožilstvo je namreč po njihovih navedbah ocenilo, da bi razkritje dela dokumentacije iz spisa, za katero je Golob zaprosil, škodovalo interesom predkazenskega postopka. "Postopki pred policijo in tožilstvom imajo namreč prednost," so s Komisije za preprečevanje korupcije sporočili, da so prekinili preverjanje Goloba, ker imajo prednost kriminalisti. S Komisije za preprečevanje korupcije so sicer napovedali, da bodo postopek nadaljevali takoj, ko bo mogoče.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol