8. 1. 2024, 14:49 | Vir: STA

Je kandidatka za novo kmetijsko ministrico na tankem ledu? Zdaj se je vmešal tudi Janša

Profimedia

Janez Janša je pozval Goloba, naj umakne predlog kandidature Mateje Čalušić.

Prvak SDS Janez Janša je ob napačnem navajanju izobrazbe kandidatke za kmetijsko ministrico Mateje Čalušić premierja Roberta Goloba na družbenem omrežju X pozval, naj umakne predlog njene kandidature ter tako DZ in sebi prihrani "nekaj dragocenega časa in kredibilnosti". V NSi ob tem pričakujejo čimprejšnja pojasnila Čalušićeve glede njene izobrazbe.

Na spletnih straneh DZ je bilo namreč še do nedavnega napačno navedena izobrazba poslanke Svobode in od minulega tedna tudi ministrske kandidatke Čalušićeve. Tako na spletni strani DZ, kot tudi na kandidatni listi, ki jo je pred parlamentarnimi volitvami leta 2022 objavila Državna volilna komisija, je bilo namreč zapisano, da ima univerzitetno izobrazbo, medtem ko je iz njene javno objavljene diplome razvidno, da ima le diplomo visokošolskega strokovnega študijskega programa 1. stopnje.

Čalušićeva je v prvem odzivu poudarila, da se ni predstavljala z izobrazbo, ki je nima. Kot njena izobrazba je bila namreč navedena univerzitetna diploma, a ima le visokošolsko. "Izobrazba ni pogoj za položaj, ki ga opravljam, in tudi ni vplivala na to, da sem leta 2022 kandidirala za poslanko. Nenazadnje pa je tudi iz mojega javno objavljenega diplomskega dela jasno razvidno, v okviru katerega študija sem pridobila izobrazbo. Zato mi je neizmerno žal, da je prišlo do te neželene administrativne napake," so odziv Čalušićeve sporočili iz poslanske skupine Svoboda.

Profimedia

Da je pri vnosu podatkov o poslanki in njeni izobrazbi prišlo do napake, so se že v soboto za STA odzvali tudi v poslanski skupini.

Prav tako se za zdaj niso odzvali v kabinetu predsednika vlade kot tudi ne koalicijski partnerici SD in Levica.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord