Uredništvo | 19. 7. 2023, 10:06

Janša v hrvaški oddaji z izjavo o povojnih pobojih poskrbel za zmedo: "Bil je lapsus ..."

Srdjan Živulovič/Bobo

Predsednik SDS je gostoval pri kontroverznem hrvaškem televizijskem voditelju.

Ob robu mednarodne konference Današnji izzivi konservativizma, ki je prejšnji teden potekala v Zagrebu, glavni govorec pa je bil tudi nekdanji slovenski premier in dolgoletni predsednik SDS, je Janez Janša gostoval v oddaji Bujica.

Pogovor o povojnih pobojih

Omenjeno oddajo že leta vodi Velimir Bujanec, ki nikoli ni skrival svoje naklonjenosti skrajni desnici, navaja N1, ob tem dodajajo, da je hrvaški televizijski voditelj večkrat izražal podporo zloglasnemu voditelju NDH Anteju Paveliću.

Prvak slovenske SDS je v njegovi oddaji gostoval že leta 2015, prav tako v vlogi predsednika največje opozicijske stranke. V tokratnem pogovoru sta z Bujancem med drugim komentirala vojno v Ukrajini, povojne poboje na območju nekdanje Jugoslavije po II. svetovni vojni in trenutne politične razmere v Sloveniji. Ko sta se dotaknila teme o povojnih pobojih, pa je Janša dvakrat ponovil, da se je njegov oče "rešil iz Hude Jame".

“Tukaj je moj specifični osebni odnos popolnoma jasen. Moj oče se je rešil iz Hude Jame. Če se on ne bi rešil iz Hude Jame, mene seveda tukaj ne bi bilo,” je kot navaja N1 izjavil predsednik SDS.

Neskladje s prejšnjimi trditvami

Glede na to, da ta izjava odstopa od dosedanjih navedb - v zadnjih 30 let je Janša namreč ponavljal in v svoji knjigi Okopi podrobno opisoval, kako se je njegov oče rešil iz jame pod Macesnovo gorico v Kočevskem rogu, so se novinarji N1 obrnili na službo za odnose z javnostmi stranke SDS.

Borut Živulovič/Bobo

Od tam so dobili njegovo pojasnilo, da je šlo pri omenjeni izjavi “za lapsus, ker je voditelj govoril o Hudi Jami kot simboličnem nazivu za morišča". Mišljena pa da je bila jama pri Macesnovi gorici (ta je od Hude Jame pri Laškem oziroma Barbara rova, kjer med žrtvami po dostopnih podatkih močno prevladujejo Hrvati, oddaljen skoraj 100 kilometrov).

O starih silah v Sloveniji

To, da je trenutno v opoziciji, je prejšnji slovenski premier v oddaji pripisal naslednikom komunistov: “Medtem ko smo mi osvobajali Slovenijo, so jo drugi privatizirali. Zavzeli so položaje v medijih, pravosodju in finančnih institucijah. Prevzem oblasti za slovenske komuniste je bil razmeroma enostaven in na teh položajih so še vedno,” je dejal in tudi ocenil, da imajo stare sile v Sloveniji večji nadzor kot na Hrvaškem.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol