K. Ž. | 11. 10. 2023, 12:27

V petek zjutraj bodo na Kongresnem trgu molili (vabljeni so predvsem moški)

Profimedia

Pri tem se poraja vprašanja, ali gre pravzaprav samo za običajno molitev ali ima ta prikrit namen?

V petek, 13. oktobra, bo ob 6.30 zjutraj Kongresni trg prvič prizorišče javne molitve rožnega venca. Molitev prvič javno organizira Zavod Katoliška mladina, potekala pa bo pred stebrom Svete Trojice. Kot so zapisali v svojem vabilu, bodo molili "za uspešen začetek študijskega leta, za domovino in vero slovenske mladine".

Ob objavi vabila je v članku z naslovom Zakaj je pomembno moliti v javnosti? Dominik Ceglar zapisal, da sam v javni molitvi ne vidi nič spornega, saj je le-ta že dolgo zasidrana v življenje Cerkve. Tudi dan, na katerega se bo molil javni rožni venec, je pomenljiv, je v članku nadaljeval Ceglar. "Pred dobrimi sto leti se je Gospa Rožnega Venca zadnjič prikazala v Fatimi in napravila 'sončni čudež', ki ga je videlo 70000 ljudi. Malo prej, leta 1884, pa je papež Leon XIII. po navdihu, ki ga je prejel pri sveti maši, zapisal molitev k sv. nadangelu Mihaelu  za Cerkev," je še objasnil Ceglar.

Vabljeni zlasti mladi možje in fantje

A bolj kot sama javna molitev, prah dviguje vabilo, kjer so "zlasti povabljeni mladi možje in fantje". Svoje vabilo Ceglar utemelji z besedami, da so "namreč možje poklicani, da smo duhovni voditelji v družinah, župnijah in v javnem življenju. Če hočemo torej, da slovenski narod postane predan Kristusu, moramo zlasti skrbeti za dobre duhovne voditelje, za verne fante in može, ki bodo pripravljeni oznanjati Kristusa tudi na javnem mestu".

V luči nedavnih dogodkov, kjer je veliko govora o pravicah žensk, je "posebno" povabilo sprožilo val negodovanja. Tako je religiolog in profesor na Fakulteti za družbene vede dr. Aleš Črnič za Mladino dejal, da gre pri napovedani molitvi za prikrito vsiljevanje določenih pogledov in norm. Po njegovem mnenju, napovedana molitev kaže sorodnost s tovrstnimi dogodki na Hrvaškem in Poljskem, kjer je vsiljevanje konservativnih pogledov na vloge spolov zelo očitno. Obenem je poudaril, da bo morala verska skupnost sprejeti kritične politične odgovore, saj s svojimi akcijami jasno posega v javni prostor, zaradi česar se to dejanje klasificira kot politično delovanje.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord