31. 5. 2022, 20:37

Je kandidat za zdravstvenega ministra napovedal šesti val koronavirusa?

Bobo

Kandidat za zdravstvenega ministra Danijel Bešič Loredan je bil zaslišan pred pristojnim odborom DZ. Na seji pa se je sklical tudi na možnost novega vala okužb s koronavirusom. 

Loredan je poudaril, da bo upravljanje epidemije ob morebitnem novem valu okužb prevzel Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ), na čelu s predstojnikom centra za nalezljive bolezni Mariem Fafanglom. Trenutno je sicer posvetovalna skupina razpuščena, saj so presodili, da potrebe po obstoju skupine glede na trenutne razmere ni več.

Kakšni so njegovi načrti? 

Loredan je pojasnil, da bodo pod covidno strategijo oblikovali in predstavili do 15. septembra in dodal, da jeseni pričakujejo že šesti val. 

Bobo

Ob tem je opozoril, da je zdravstveni sistem izčrpan in se sooča s pomanjkanjem zdravstvenega kadra. "Če bi znova prišlo do zaustavitve zdravstvenega sistema, se vsi zavedamo, da bi to pomenilo konec sistema," je še dodal.  Domov za starejše nimajo v načrtu zapirati, prav tako ne bodo zapirali šol in ustavljali družbe. 

Stremi tudi k enakovrednejši obravnavi vseh pacientov 

S strategijo bodo po njegovih besedah skušali zagotoviti enakovredno obravnavo vseh pacientov. "Morda smo na točki, ko ljudje najtežje do zdaj pridejo do zdravstvenih storitev. Ljudje v čakalnih vrstah umirajo ali pa se njihovo stanje tako poslabša, da je nepopravljivo," je dejal.

Hina/STA

Med epidemijo je po njegovih besedah prišlo do neenakovredne obravnave bolnikov, saj marsikdo, ki ni zbolel za koronavirusom, ni bil deležen primerne obravnave.

Kot je povedal se zdravstvena labilnost kaže predvsem v duševnem zdravju, kar pripisuje ustavitvi preventivnih programov za otroke in mladostnike.

Dodal je, da je zaradi ustavitve življenja in zapiranja "kup težav", narasla je tudi umrljivost, zaposleni v zdravstvenem sistemu pa so preobremenjeni in izgoreli. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.