25. 4. 2022, 17:10

Je nova nevarna bolezen že v Sloveniji?

Bobo

Novo bolezen so zaznali pri otrocih, je sporočila Svetovna zdravstvena organizacija. Kaj so o njej povedali slovenski zdravniki?

V zahodnih državah se pojavlja vse več primerov hepatitisa neznanega izvora pri otrocih. Doslej so ga potrdili pri najmanj 169 otrocih v 12 zahodnih državah, je v soboto zvečer sporočila Svetovna zdravstvena organizacija (WHO). 17 od teh otrok je potrebovalo presaditev jeter, eden pa je umrl.

Sum na okužbo tudi v Sloveniji

V Sloveniji po besedah Mojce Matičič iz Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana za zdaj niso potrdili nobenega primera akutnega hepatitisa pri otrocih. Spremljajo enega otroka, ki pa nima težjih telesnih znakov in zapletov, za zdaj pa še čakajo na analize preiskave, zato primer ni uradno potrjen. Kriteriji, da se hepatitis označi za akutni hepatitis, je starost otrok do 16 let, ki ima več kot 10-krat nad zgornjo ravnijo povečane jetrne encime in pri katerem niso odkrili nobenega od poznanih hepatitisov (A, B, C ali D), so zapisali pri N1.

Bobo

Matičičeva je dodala še, da “ni razloga za paniko. Starše pozivamo, naj spremljajo svoje otroke, če bodo opazili katerega od simptomov. Obvestili smo tudi infektologe in pediatre, ki so prav tako pozorni in pripravljeni. Pripravili smo spekter preiskav za otroke.”

Kaj bi lahko bil razlog za širjenje?

Dejala je tudi, da so pri večini primerov v Veliki Britaniji odkrili adenovirus podtipa f41. Ta bi lahko predstavljal neki dodatni dejavnik, ki bi lahko sprožil imunski odziv pri otrocih in nato posledično obolelost jeter. Matičičeva je spomnila še, da je zadnji dve leti življenja močno zaznamovala epidemija, ki je vplivala na manj druženj otrok. Ti niso prihajali v stik z virusi, ki krožijo v naravi. Eden od razlogov bi lahko bila tudi prebolelost okužbe s koronavirusom, lahko pa bi tudi mutiral adenovirus, so povzeli pri N1.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord