A. B. | 6. 8. 2022, 10:25 | Vir: STA

Je pilot med zasilnim pristankom na slovenski avtocesti ravnal pravilno?

Youtube/posnetek zaslona/fotomontaža

Manjše letalo je konec preteklega tedna zasilno pristalo na gorenjski avtocesti. Pristojni so pojasnili, ali je ravnal pravilno. 

Pilot manjšega letala, ki je v petek zasilno pristal na gorenjski avtocesti, je glede na okoliščine ravnal pravilno, je za STA povedal preiskovalec letalskih nesreč Toni Stojčevski.

Po vzletu z letališča v Lescah je namreč prišlo do odpovedi motorja. Razlog za odpoved še ni znan, to bodo ugotovili v preiskavi, je pojasnil preiskovalec.

Kako pojasnjujejo svoje ugotovitve?

"Glede na okoliščine se je pilot odločil pravilno. Izbral je teren, odločitve ni spreminjal in mu je uspelo," je poudaril Stojčevski.

Kot je pojasnil, pilote usposabljajo za primere odpovedi motorja v zraku, zato se v takih primerih odzovejo na podlagi svojih izkušenj in predpisanih postopkov za pristajanje v sili.

Facebook/Promet.si

Kakšne so okoliščine, ki so pripeljale do odpovedi motorja, bo jasno po zaključeni preiskavi, je dodal. Koliko časa bo ta trajala, še ni jasno. V njej bodo sodelovali s proizvajalcem letala, lastnikom letala in preiskovalnimi organi znotraj EU.

Letalo je vzletelo pri Lescah 

Letalo z oznako OE-CYY graškega podjetja Austrian Aviation Training je v petek vzletelo z letališča pri Lescah, nato pa se je zaradi odpovedi motorja pilot odločil za zasilni pristanek na avtocesti pri Brezjah v smeri Jesenic.

Škoda je nastala le na udeleženem letalu, pilot in sopotnik pa sta bila nepoškodovana.

Na letališču v Lescah so v petek za N1 pojasnili, da je bil pilot na njihovi frekvenci prijavljen v času vzletanja, ko je vse potekalo normalno. Med letom se pilot priklopi na frekvenco Kontrole zračnega prometa Slovenije. Na slednji so za STA potrdili, da jim je pilot javil, da ima težave.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.