17. 3. 2023, 11:30 | Vir: STA

Posledice nesreče: je razlito dizelsko gorivo v Račah prišlo v okolje?

Spletna stran/Čistilna naprava Rače

Do dogodka naj bi prišlo zaradi nepravilnega položaja zapornega elementa na iztekališču za avtocisterne.

Dizelsko gorivo, ki je v sredo popoldne izteklo iz Petrolovega skladišča naftnih derivatov v Račah, za zdaj ni prišlo v okolje, so sporočili iz Policijske uprave Maribor. Kot je znano, je gorivo prestregla čistilna naprava, ni pa še znano, ali celotno količino. Policija nadaljuje preiskavo. 

Kot so pojasnili na Petrolu, je dizelsko gorivo izteklo v zemljo na območju skladišča, ki jo zdaj sanirajo oziroma premeščajo na ustrezno lokacijo.

Aleksandra Saša Prelesnik

Po prvih ugotovitvah policistov gre za približno 16 kubičnih metrov naftnih derivatov. Tekočina je po izlitju po kanalizacijskih vodih pritekla v čistilno napravo Rače. Mešanico nafte in vode so delavci pooblaščenega podjetja ob pomoči mariborskih gasilcev prečrpali, nafto pa odstranili z vpojnimi črevesi in pivniki ter ustvarili vpojno prepreko na izpustu vode iz čistilne naprave v potok, so navedli na upravi za zaščito in reševanje.

Kot so v četrtek pojasnili na Petrolu, je o obsegu morebitne škode na okolje še prezgodaj sklepati. Kot so dodali, bodo v zvezi s tem javnost sproti obveščali. "Razmere so že od začetka pod nadzorom, skladišče obratuje normalno," so zagotovili.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord