25. 4. 2022, 17:38

Je stranka Janeza Janše poraženec volitev? TO kažejo podatki

Profimedia

Letošnje parlamentarne volitve so dodobra pretresle poslanske sedeže v Državnem zboru. Kaj to pomeni za dosedanjo vodilno stranko?

V kontekstu zmagovalne stranke Svoboda Roberta Goloba, ki je zasedla 41 poslanskih sedežev, se zdi stranka SDS dosedanjega premierja Janeza Janše s 27 poslanci kot navidezna poraženka. Pa je res?

Profimedia

Letošnja volilna udeležba je bila v primerjavi s predčasnimi volitvami leta 2018 precej večja, skupaj je glasovalo kar 283.671 volilnih upravičencev več kot na zadnjih volitvah. Večja volilna udeležba pa lahko pomeni tudi več glasov.

Janševa SDS je tako letos prejela 276.177 glasov, medtem ko je zanjo leta 2018 glasovalo 222.042 volilnih upravičencev, kar pomeni, da se je njihovo število glasov povečalo za 54.135.

Čeprav je statistčno na letošnjih volitvah dobila manjši odstotek glasov glede na vse oddane glasovnice, je SDS v primerjavi z rezultati volitev 2018 pridobila tudi en poslanski stolček, do sedaj jih je namreč imela 26. Kot so zapisali v eni izmed objav na Twitterju, je to izenačenje njihovega najboljšega rezultata v zgodovini.

Podatki torej kažejo, da stranki Janeza Janše na zadnjih volitvah v resnici ni šlo prav nič slabše kot pred štirimi leti. Je pa v parlamentu dobila po številu sedežev močnejšega nasprotnika.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord