R. K. | 27. 9. 2022, 18:27

Je za smrt tudi drugega zamenjanega pacienta iz celjske bolnišnice krivo napačno zdravljenje?

Bobo

Interni nadzor je pokazal, da sta bila oba bolnika zdravljena ustrezno, a na policijo je že bilo podano tudi naznanilo kaznivega dejanja.

V nedeljo je umrl še drugi pacient, ki so mu v celjski bolnišnici zamenjali identiteto. Svojci so se sedaj znašli pred novo težavo - v žari, kamor bodo pokopali pokojnika je še vedno druga oseba, zato bodo morali najprej izvesti prekop, šele nato bodo lahko imeli pogreb.

Svojci pokojnega A. Z. s Trške Gore so v veri, da je preminil zanj pogreb organizirali že 14. septembra na pokopališču v Krškem, nato pa še istega dne izvedeli, da je živ. V bolnišnici so namreč njegovo identiteto zamenjali z drugim varovancem Trubarjevega doma Loka pri Zidanem mostu, kjer sta oba bivala, poroča Delo.

Zamenjali so ju po tem, ko so ju v istem reševalnem vozilu pripeljali v bolnišnico, kjer je drugi varovanec 37 ur po sprejemu umrl. Družina Z. je tako pokopala drugega pokojnika, misleč, da je njihov sorodnik, medtem ko je druga družina šele po pogrebu izvedela, da je njihov svojec umrl.

Bobo

Ministrstvo za zdavje podalo naznanilo kaznivega dejanja

Če je na smrt tudi drugega pacienta kakorkoli vplivala zamenjava identitete, bodo pokazale preiskave. Po besedah ministra za zdravje Danijela Bešiča je pri zdravljenju ljudi z napačno kartoteko vedno možno, da pride do napačnega zdravljenja. Minister je odredil tudi sistemski nadzor. Pred kratkim so z Ministrstva za zdravje na Policijsko upravo Celje podali naznanilo kaznivega dejanja zoper neznane storilce, poroča Delo.

Naznanilo kaznivega dejanja naj bi bilo podano v zvezi z dogodki, ki so se odvijali od  7. septembra 2022 dalje, zaradi medsebojne zamenjave identitete dveh pacientov, pa so imeli za posledico neustrezno obravnavo dveh pacientov.

Interni nadzor, ki so ga opravili v celjski bolnišnici, je pokazal, da so oba bolnika primerno zdravili za akutnimi okužbami zaradi katerih sta bila sprejeta. Po besedah zdravnika Radka Komadine so ugotovili, da je bilo zaradi zamenjave identitet začasno prekinjeno zdravljneje njunih kroničnih bolezni, a to naj ne bi pustilo posledic.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord