A. B. | 3. 10. 2022, 07:56

Je zapiranje smučišč zares le skrajni primer? Direktor smučišča Kope opozarja ...

Bobo

Pozimi so velik porabnik energije smučišča in povsem mogoče je, da bo vlada prepovedala obratovanje žičničarjem. "Tako ne bi smučali tistih nekaj koncev tedna, bi pa zato lahko vzdrževali vse ključne dejavnosti v državi," je prvi dan oktobra pojasnil minister. Je svoje mnenje od takrat spremenil? 

Energetska kriza je pred vrati, posledice pa bomo čutili vsi. "Vsem mora biti jasno, kakšne so prioritete: živilska industrija mora denimo tudi v prihodnje delovati nemoteno, morda celo na račun kakšnega drugega sektorja," je v pogovoru za Dnevnik v začetku oktobra opozoril minister za infrastrukturo Bojan Kumer. 

Zapiranje smučišč naj bi bilo le skrajni primer, ki bi sledil varčevalnim ukrepom zaradi možnega zimskega primanjkljaja elektrike. 

Kakšni so dejanski načrti? 

Kumer je v intervjuju, s katerim je žičničarje dvignil na noge, pojasnil, da so smučišča zadnja v vrsti v primeru soočanja z varčevalnimi ukrepi. Sprva bi se odvilo znižanje temperatur za notranje ogrevanje prostorov, izklop javne razsvetljave in šele nato omejevanje porabe v industriji, predvsem v železarnah in jeklarnah. 

Smučišča so bili v času epidemije ena najbolj prizadetih panog. 

"Potencial Slovenije pri varčevanju je velik. Vsaj nekje med 10 in 15 odstotki. To bi že lahko bilo dovolj, da so lahko vsi sektorji, celotno gospodarstvo in vsi odjemalci zaščiteni in da lahko vse normalno deluje," je zagotovil minister in posvaril, da nas ni treba skrbeti za socialne zavode, bolnišnice, zdravstvene domove: "Za to ni nobene skrbi in nobene analize, noben scenarij ne kaže, da bi tu bilo kakršnokoli tveganje," je povedal. 

Bobo

Strah kljub temu ostaja 

Strah pred najhujšim scenarijem vnovičnega zapiranja smučišč je kljub temu prisoten, nad čimer so ogorčeni tudi žičničarji. "Okrevanje po covidu še ni končano, prišla je energetska kriza in takšne informacije, da bi zapirali smučišče, enostavno ne moremo sprejeti," je za 24ur povedal Boštjan Paradiž, lastnik in direktor Gorsko turističnega centra Kope.  

"Ob vsakem preplahu in vsaki krizi, ki nastane, je turizem na prvem mestu in tega si ne želimo, ne odobravamo," je opozoril Paradiž. 

"Če slučajno pride do izbire med bolnišnico in smučiščem, takrat pride do tega, da se bolnišnico ohrani, druge sektorje pa omeji najprej in po potrebi potem izklaplja," dodaja. Zato žičničarji trdijo - letošnjo zimo si želijo ostati odprti, kar bodo jasno izrazili tudi v pogovoru z ministrom. 

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord