23. 5. 2022, 18:54 | Vir: STA

Je Zdravko Počivalšek zlorabil uradni položaj?

Profimedia

Gospodarski minister je v odzivu na obtožbe zgolj zamahnil z roko. Ste videli, kaj si misli o vsem skupaj?

Na Nacionalnem preiskovalnem uradu (NPU) naj bi po neuradnih informacijah spletnega portala 24ur.com že pred meseci spisali kazensko ovadbo zoper ministra za gospodarstvo Zdravka Počivalška zaradi suma zlorabe uradnega položaja pri nabavi zaščitne opreme. Po poročanju portala pa NPU ovadbe še ni poslal Specializiranemu državnemu tožilstvu.

Domnevno trije ovadeni

V ovadbi naj bi po neuradnih informacijah 24ur.com pomoč pri zlorabi uradnega položaja očitali tudi Andreji Potočnik, ki je zaposlena v kabinetu gospodarskega ministra, in dobavitelju medicinskih ventilatorjev, direktorju družbe GenePlanet diagnostika Marku Bitencu.

LinkedIn/Marko Bitenc

Na specializiranem državnem tožilstvu, ki vodi in usmerja preiskavo nabave zaščitne opreme, so prejšnji teden za 24ur.com sporočili, da ovadbe še niso prejeli, policija pa da je v preteklih mesecih opravljala popis prilog.

Počivalšek naj bi kršil več členov dveh različnih zakonov

Počivalšek naj bi po mnenju preiskovalcev NPU kot uradna oseba zlorabil svoj položaj, ko je marca 2020 pri naročanju ventilatorjev za umetno predihavanje pljuč domnevno deloval v nasprotju s pravili zakona o javnem naročanju in zakona o javnih uslužbencih.

Bobo

Kršil naj bi člene, ki določajo, da morajo javna naročila, četudi gre za epidemijo, zagotavljati gospodarno in učinkovito porabo javnih oziroma proračunskih sredstev. Zakon o javnih uslužbencih prav tako zavezuje uradnike, da morajo gospodarno porabljati javna sredstva, piše 24ur.com.

Vse skupaj "za lase privlečeno".

Počivalšek se je na neuradne informacije odzval na twitterju. "Končno! Naj se že preišče, kaj se je dogajalo. Za mene me ne skrbi. To je del politike," je zapisal. Dodal je, da dokumenta ne pozna, da pa je vse skupaj "za lase privlečeno".

Geneplanet naj bi se premoženjsko okoristil

Po opravljenih preiskavah se je spremenila višina domnevne protipravne premoženjske koristi, ki po podatkih 24ur.com znaša 1,7 milijona evrov. Šlo naj bi za razliko med prodajno in nabavno ceno za 90 ventilatorjev, saj podjetje ni dobavilo predvidenih 220 ventilatorjev, ampak le 90. Po mnenju NPU naj bi minister Počivalšek s svojim ravnanjem družbi Geneplanet diagnostika pridobil nezakonito premoženjsko korist v tem znesku.

Bobo

Počivalšek in Potočnikova naj bi družbi zagotovila tudi boljši položaj in pogoje glede izplačila celotnega avansa kot tudi glede zahtevane višine bančne garancije kot vsem ostalim dobaviteljem, s katerimi je Zavod za blagovne rezerve sklepal pogodbe o nabavi zaščitne opreme.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord