Nekoč so bile gospodinje primorane z malo denarja pripraviti okusne jedi, s katerimi so nasitile celotno družino.
Nekoč se je vsaka gospodinja znašla po svoje. Čeprav so bile mnoge jedi preproste, se jih še danes spominjamo kot izredno okusnih, nasitnih in blagodejnih za zdravje.
Cicvara je danes relativno neznana jed
Cicvara predstavlja preprosto in nasitno jed, ki je sestavljena iz koruzne moke ter z dodatkom sira ali smetane. Pripravimo jo tako, da zavremo vodo in ji dodamo sol, maščobo in s hitrim mešanjem tudi koruzno moko. Pri tem pazimo, da ne nastanejo grudice. Jedi na koncu dodamo smetano ali sir ter jo premešamo.
Še vedno je veliko ljubiteljev praženega krompirja
Priljubljenosti praženega krompirja najbrž ni treba posebej omenjati. Prepraženi čebuli dodamo kuhan krompir in ga pretlačimo. Po želji ga lahko poleg soli začinimo tudi s poprom in mleto papriko. V Sloveniji imamo to jed tako radi, da je bilo ustanovljeno celo Društvo za priznanje praženega krompirja kot samostojne jedi, ki že od leta 2001 organizira Svetovni festival praženega krompirja. Letos bo festival potekal 6. septembra v Šenčurju pri Kranju.
Kruh in mast starejšo generacijo spomnita na otroštvo
Kruh, na katerega namažemo izdatno količina masti, nanjo pa lahko potresemo tudi sol in rdečo mleto papriko, starejšo generacijo spominja na otroštvo, medtem, ko je mlajša generacija večinoma niti ne pozna.

Kljukuša je jed iz naribanega krompirja
Še ena izmed poceni, enostavnih in nasitnih jedi je kljukuša. Pripravimo jo tako, da olupljen krompir naribamo ter mu dodamo sol, poper in drobno sesekljano čebulo. Iz vode, moke, jajc in soli zmešamo podobno zmes kot za palačinke, sestavine položimo v namaščen pekač, jih prelijemo z maso ter pečemo približno pol ure na 250 stopinjah Celzija.
Krompir v oblicah - hitro in enostavno kosilo
Krompir skuhamo in postrežemo s sirom, ob njem pa lahko postrežemo tudi paradižnikovo solato. Tovrstno kosilo je hitro in enostavno, še zlasti pa prija v bolj vročih dneh.

Pasulj je še danes izredno priljubljen
Pasulj, katerega glavna sestavina je fižol, je nasiten in poln beljakovin, zato je že vrsto let poznan kot poceni in nasitna jed balkanske in sredozemske kuhinje. Pripravimo ga tako, da na veliki ponvi segrejemo olivno olje in prepražimo nasekljano čebulo, korenček in zeleno.
Po nekaj minutah dodamo česen in paradižnikovo pasto ter premešamo. Vse skupaj pražimo okrog tri minute. V veliki posodi segrejemo dva litra vode, dodamo tri lovorjeve liste ter posolimo. Nato v posodo dodamo predhodno popraženo zelenjavo in namočen fižol. Jed kuhamo, dokler se fižol dovolj ne zmehča.

Dobra stara krompirjeva juha
Le kdo ne pozna znamenite krompirjeve juhe? Pripravimo jo tako, da prepražimo čebulo in korenje, dodamo na kocke narezan krompir in vse skupaj zalijemo z vodo. Jed nekaj časa kuhamo, naposled pa ji po želji dodamo še paradižnikov sok in začimbe.
Za poparo porabimo star kruh
Nazadnje velja omeniti še poparo, poznano kmečko jed, ki jo pripravimo tako, da porabimo star kruh. Kruh narežemo na koščke, zavremo 130 mililitrov vode, dodamo malce masla in prilijemo 150 mililitrov mleka. Jedi lahko dodamo še sir ali smetano ter ščepec paprike. Sestavine dobro premešamo, da se raztopijo in jed je pripravljena.