12. 3. 2024, 18:44 | Vir: STA

Koalicija in opozicija na istem bregu, Golob je vesel, da je povezal stranke

Miloš Vujinovič/Bobo/fotomontaža

Premier meni, da so s skupnim oblikovanjem referendumskega vprašanja o projektu Jek 2 stranke poslale pomembno sporočilo.

Po besedah premierja Roberta Goloba je projekt Jek 2 strateški projekt države, ki presega stranke, eno vlado in en politični mandat. "Pozdravljam, da so politične stranke z ustavno večino podprle način in vsebino odločanja državljank in državljanov o energetski samooskrbi Slovenije in dolgoročni rabi jedrske energije," so premierja povzeli v njegovem kabinetu. Kot je dodal, so se v koalicijski pogodbi zavezali, da bodo lahko državljani o tem odločali na referendumu, ki bo predvidoma izpeljan že letos.

"Jedrska energija v kombinaciji z ostalimi obnovljivimi viri lahko Sloveniji zagotovi dolgoročno stabilno oskrbo z električno energijo, ključno vlogo pa ima tudi pri uresničevanju podnebnih ciljev," je sklenil Golob.

Valter Leban /Bobo

Skupno oblikovanje referendumskega vprašanja je pozdravil tudi predsednik uprave Nuklearne elektrarne Krško (Nek) Rožman. "Ne gre zgolj za odločanje o dolgoročnem koriščenju jedrske energije, temveč za izbiro energetskega koncepta, ki Sloveniji zagotavlja zanesljivo oskrbo z električno energijo po vzdržnih cenah, prehod med najbolj razvite države in energetski prehod v ogljično nevtralnost do leta 2050," je dejal.

Predsednik vlade je s tem, ko je povezal parlamentarne stranke, po Rožmanovih besedah pokazal potrebno dolgoročno vizijo energetskega razvoja Slovenije, ki so jo državljani čakali par desetletij.

Poslanske skupine Svoboda, SDS, SD in NSi so predlog za posvetovalni referendum o izvedbi projekta Jek 2, ki bi skupaj z ostalimi nizkoogljičnimi viri zagotovil stabilno oskrbo z elektriko, v postopek v DZ vložile danes. Referendum bi bil v drugi polovici novembra letos.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol