20. 7. 2023, 11:06 | Vir: STA

Jeseniška bolnišnica v težavah (vse gre narobe)

Facebook/Splošna bolnišnica Jesenice

Sooča se s številnimi nevščečnostmi, ki so posledica hudega neurja. 

Za Splošno bolnišnico Jesenice je bila sreda zelo buren dan. V neurju je veter odnesel del strehe na eni od bolnišničnih stavb, hkrati so bili soočeni z močno povečanim številom prihodov poškodovanih oseb v urgentni center. Po besedah v. d. direktorice Petre Rupar so obravnavali za od 25 do 30 odstotkov več ponesrečencev kot v drugih dneh.

"Okoli 14. ure nam je v neurju, ki je zajelo gorenjsko regijo, odpihnilo del strehe na stavbi E naše bolnišnice in posledično zalilo zgornja nadstropja te stavbe. Hkrati se je približno ob isti uri pričel bistveno povečan priliv poškodovanih oseb v urgentni center, tako da smo v povprečju v primerjavi s prejšnjimi dnevi obravnavali za dobrih 25-30 odstotkov več ponesrečencev v urgentnem centru, predvsem v enoti za poškodbe," je povedala v. d. direktorice.

Po njenih besedah je bila večina poškodb posledica vremenskih nevšečnosti. "Šlo je predvsem za prometne nesreče, povezane z neurjem, nesreče zaradi padca dreves in vej na ljudi in njihove avtomobile. Kar nekaj poškodovancev je neurje zajelo v času njihovih prostočasnih aktivnosti, predvsem na kolesih, na kopalnih območjih in v planinah," je pojasnila.

Moškemu padla skala na nogo

Med drugim so obravnavali primer poškodovanca, ki mu je v neurju padla skala na nogo in ga močno poškodovala, in poškodovanca, ki ga je veter odpihnil s poti pri sestopu s Triglava. Petkrat je moral posredovati tudi helikopter nujne medicinske pomoči. "Pri tem je šlo za težje poškodbe. Ljudje so ostali v bolnišnici in potrebujejo kirurško oskrbo. Danes so vsi v redu. Nekaj je bilo tudi lažjih poškodb, ki smo jih oskrbeli v okviru urgentnega centra in so bili potem pacienti odpuščeni v domačo oskrbo," je še povedala Petra Rupar.

Bolnišnica danes obratuje nemoteno, zasilno so rešili tudi težave s streho na stavbi E. "To je najstarejša stavba v naši bolnišnici. Streho je dvignilo približno v tretjinskem do polovičnem obsegu in ker je bil zraven tudi naliv, je voda zalila tretje nadstropje oziroma mansardo. V tem nadstropju so administrativni prostori in prostori za osebje, ki smo jih z določenimi prilagoditvami danes že uspeli sanirati, samo klinično delo in oskrba pacientov pa ni popolnoma nič prizadeta, tako da bolnišnica Jesenice danes dela povsem normalno," je dejala v. d. direktorice.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord