27. 8. 2023, 10:07 | Vir: STA

Težave na Gorenjskem: priljubljeno jezero pušča, ogroža grad in 120 hiš

STA

Umetno jezero vsakih sedem let potrebuje utrditev sifona, saj je zemljina propustna in jezero pušča. 

Vodna ujma je povzročila kar nekaj razdejanja tudi na območju jezera Črnava v občini Preddvor. Območje so počistili in jezero tudi delno izpraznili, saj je zaradi naplavin voda ogrožala pregrado. Popolno praznjenje jezera, na katerega se na občini zaradi zaščite kulturne dediščine pripravljajo že več let, pa bodo izvedli jeseni.

Umetno jezero vsakih sedem let potrebuje utrditev sifona, saj je zemljina propustna in jezero pušča, kar statično ogroža grad Hrib in ga vlaži. Jezera sedaj niso izpraznili in utrdili že več kot 10 let, razlog za to pa naj bi bili tudi zapleti glede izlova rib. Kot je povedal preddvorski župan Rok Roblek, si je občina prizadevala za praznjenje in pridobitev vse potrebne dokumentacije že v preteklih letih, sedaj pa je dokumentacija vendarle popolna.

STA

Praznjenje jezera je načrtovano v drugi polovici septembra, ko bo to najbolj primerno za vodne ptice in ostale živali. So pa v minulih dneh jezero interventno delno že izpraznili, saj je bil zaradi vodne ujme severni del jezera zaplavljen, ker je plavje zaprlo odtoke v sifone in se je gladina črnavajezera nenadzorovano dvigala.

Rešujejo 120 hiš

"Imeli smo kar nekaj intervencij, potem pa smo se odločili, da jezersko gladino deniveliramo in s tem razbremenimo pritisk na pregrado," je povedal Roblek in pojasnil, da je bilo to potrebno tudi zato, ker je bila pregrada v prejšnjih letih v enem delu slabše vzdrževana. Poleg tega je plavje poškodovalo leseni mostovž, ki vodi do naprave za manipulacijo pregrade.

STA

Kot je povedal Roblek so z znižanjem gladine vode omogočili naravi, da preživi do jesenskega časa, hkrati pa so odstranili plavje in sanirali vse, kar je ogrožalo pregrado. "S tem rešujemo predvsem poplavno varnost naselja dolvodno, saj je v delu naselja Hrib 120 hiš, ki bi bile, če bi pregrada popustila, poplavljene," je pojasnil.

Po tem intervencijskem ukrepu za večjo statično varnost pregrade bodo s praznjenjem jezera nadaljevali v drugi polovici septembra, kar je sedaj po Roblekovih besedah že usklajeno z vsemi pristojnimi inštitucijami.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol