11. 1. 2023, 17:00 | Vir: STA

Pokojnemu Pučniku se je poklonila tudi Nataša Pirc Musar: "Bil je ena izmed najpomembnejših osebnosti sodobne slovenske politike"

STA

Mineva 20 let od smrti politika in sociologa Jožeta Pučnika. Obeležitve 20. obletnice smrti na Trgu republike se bo v imenu predsednice udeležil njen svetovalec za politične zadeve Aleksej Skok. 

Jože Pučnik je bil in ostaja simbol in zgled državnika, ki se zaveda, da je za skupno prihodnost najbolj koristen pogovor s tistim, s katerim se v izhodišču najmanj strinjaš, ob 20. obletnici njegove smrti poudarja predsednica republike Nataša Pirc Musar.

"Dr. Jože Pučnik je bil kot vodja Demosa ena izmed najpomembnejših osebnosti sodobne slovenske politike in njene politične pomladi. Neprijetnim osebnim izkušnjam navkljub je ohranil preudarnost in domoljubje, s katerima je vodil narod in domovino do plebiscita in nadalje v ustanovitev samostojne države," poudarja Pirc Musar.

Kot so sporočili z njenega urada, je točno opoldne garda Slovenske vojske v imenu predsednice h grobu Pučnika na pokopališču v Črešnjevcu pri Slovenski Bistrici položila venec.

Žiga Živulović jr./BOBO

Obeležitve 20. obletnice smrti Pučnika na Trgu republike se bo v imenu predsednice udeležil njen svetovalec za politične zadeve Aleksej Skok, so še sporočili z urada.

Mineva 20 let od smrti politika in sociologa Jožeta Pučnika. Pučnik je bil od leta 1989 do 1993 predsednik Socialdemokratske zveze Slovenije oz. Socialdemokratske stranke Slovenije, ki se je pozneje preimenovala v SDS. Leta 1992 je bil v prvi vladi Janeza Drnovška podpredsednik vlade. Vodenje SDSS je leta 1993 prepustil Janezu Janši, leta 1997 pa se je umaknil iz aktivne politike. Nazadnje je bil častni predsednik SDS.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol