10. 1. 2024, 22:00 | Vir: STA

Škandal v Mini teatru: vlada odgovarja na očitke, da naj bi se judovska skupnost vmešavala v notranje zadeve države

Profimedia

Zaradi napovedanega predvajanja filma o brutalnem teroristov na izraelske civiliste, so sicer v ljubljanskem gledališču postali tarča očitkov, tudi groženj in pozivov k bojkotu.

Povabilo na ogled projekcije posnetkov napada palestinskega islamističnega gibanja Hamas na Izrael 7. oktobra lani ni vmešavanje v notranje zadeve Slovenije, je danes sporočil državni sekretar v kabinetu predsednika slovenske vlade Vojko Volk. Dogodek, ki bi se moral popoldan zgoditi v ljubljanskem Mini Teatru, je bil sicer odpovedan.

Mini teater

Povabilo judovske skupnosti

"Osnovni bonton nam nalaga, da se na povabila odzovemo in se dogodkov udeležimo ali pa udeležbo opravičimo," je Volk zapisal v izjavi, ki ga je posredoval Urad vlade za komuniciranje (Ukom).

"Povabilo Judovske skupnosti v Sloveniji na ogled gradiva o brutalnem terorističnem napadu Hamasa na izraelske civiliste in še posebej o izrecnem nasilju teroristov nad ženskami, ni nobeno vmešavanje v notranje zadeve Slovenije. Enako bo veljalo ob povabilu palestinske skupnosti v Sloveniji," je pojasnil Volk.

Slovenija želi ohraniti poln dialog s skupnostjo

Pod vabilo poslancem, ki je sprožilo ogorčenje predvsem pri stranki Levica, sta se sicer podpisala izraelski veleposlanik Zeev Boker in direktor Judovskega kulturnega centra ter Mini Teatra Robert Waltl.

"Slovenija želi ohraniti poln dialog z judovsko skupnostjo in z državo Izrael, ker želimo prispevati h končanju spopadov in k miru za vse na Bližnjem vzhodu. Pri tem ne izključujemo nikogar, ker izključevanje in zavračanje dialoga ne vodi k rešitvam in k miru. Lahko pa povzroči nove rane in odpira pot k spodbujanju antisemitizma, kar odločno zavračamo," je še dodal.

Dogodek naj bi se odvil na alternativni lokaciji

Gledališče, kjer je bilo predvideno predvajanje filma o oktobrskem napadu Hamasa na Izrael, je bilo po Waltlovih navedbah tarča groženj, tudi nasilnih, in pozivov k bojkotu. Neuradno naj bi prav to botrovalo k odpovedi dogodka, čeprav so organizatorji kot uradni razlog navedli tehnične težave.

Odpovedana projekcija naj bi po neuradnih podatkih Televizije Slovenija nato potekala na alternativni lokaciji. Nasprotovanje dogodku pa je pred Mini teatrom okoli 18. ure izrazila tudi skupina propalestinskih protestnikov.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol