Uredništvo | 4. 7. 2023, 10:33

Nepričakovana obiskovalka: gasilci zvečer vstopili v stanovanjsko hišo, presenetila jih je ... kača!

Bobo (slika je simbolična)

Gasilci so morali posredovati v naselju Bedenj v občini Črnomelj. 

Po poročanju portala Moja Dolenjska se je v naselju Bedenj v občini Črnomelj sinoči zgodil nenavaden dogodek. Iz ene od hiš so namreč poklicali gasilce in jim sporočili, da se v njihovi hiši nahaja kača.

Profimedia

Ob 22.13 so gasilci, ki so prihiteli na kraj, v stanovanjski hiši res našli kačo. Ujeli so jo in jo spustili v naravo, informacije Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje še navaja portal, ne poročajo pa, za kakšno vrsto kače je šlo.

Kaj storiti, če naletite na kačo?

Če se na vašem vrtu ali v hiši nahaja kača, se lahko poleg gasilcev obrnete tudi na Kačofon na telefonsko številko 040 322 449. Gre za telefon Herpetološkega društva, ki se ukvarja s proučevanjem plazilcev in dvoživk. Povezani so s prostovoljci po vsej Sloveniji, ki se aktivirajo in pridejo po kačo, vse intervencije pa so brezplačne in prostovoljne.

Eden od pobudnikov Kačofona, biolog Griša Planinc, je za Novi tednik pred kratkim razložil, da po klicu na telefonsko številko Kačofona posameznika, če seveda nima pretiranega strahu pred kačami, lahko tudi po telefonu usmerjajo, da kačo prestavi ali odstrani iz hiše.

"Če se kača pojavi v stavbi, je najslabše bežati, ko jo zagledaš, saj se potem ne ve, kje sploh je in kače so mojstrice skrivanja. Ves čas je treba žival spremljati, jo čimbolj omejiti, ji preprečiti, da bi se kam zavlekla in jo nemara celo ujeti. Kače ne napadajo človeka. Le v primeru, če se čutijo ogrožene, če na primer nekdo seže proti njim oz. se znajde v njihovi neposredni bližini, se nekatere vrste lahko branijo z ugrizom," je še povedal Planinc.