24. 5. 2022, 06:46 | Vir: STA

Kdaj ste bili nazadnje v parku? Znova se povežimo z naravo!

Park Tivoli.

Profimedia

Slovenija je polna zakladov narave. A vidimo jih lahko le, ko se zanje zavzamemo. Naš odnos do narave in ravnanje z njo sta v zadnjih letih v velikem neravnovesju. 

V Evropi 24. maja obeležujemo dan parkov, ki je posvečen naravnim in narodnim parkom - zavarovanim območjem, ki predstavljajo naravni zaklad.

Evropski dan parkov letos poteka pod sloganom Eno z naravo - premisli in se ponovno poveži.

"Kaj bi bili brez narave? Je del našega bitja. Od nje smo odvisni za naše duševno in fizično zdravje, proizvodnjo hrane, zrak, ki ga dihamo," ob tem poudarjajo pri Europarcu. Kot ugotavljajo, sta naš odnos do narave in ravnanje z naravo v neravnovesju.

"Posledično ne izgubljamo le naravnih območij, ampak tudi občutek pripadnosti. Zato je čas, da premislimo, naravo obnovimo in se ponovno povežemo z njo! Prav to vas prosimo, da naredite na evropski dan parkov," pozivajo.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Triglavski narodni park (TNP) (@triglavnationalpark)

Evropski dan parkov je leta 1999 uvedla Evropska zveza naravnih in narodnih parkov Europarc, da bi proslavila zavarovana območja po vsej Evropi. Praznuje ustanovitev prvih narodnih parkov v Evropi na Švedskem leta 1909, so pojasnili na ministrstvu za okolje in prostor.

Zavarovana območja v Sloveniji

V Sloveniji zavarovana območja ločimo na širša, kamor spadajo narodni, regijski in krajinski parki, ter ožja, pod katere uvrščamo naravne rezervate in naravne spomenike.

Slovenska zavarovana območja se povezujejo v Skupnost naravnih parkov Slovenije. Ta je nastala leta 2011 in združuje 15 upravljavcev zavarovanih območij, ki jih povezuje skupni interes ohranjanja narave, zagotavljanja ravnovesja med učinkovitim varovanjem narave, kulturnega izročila in na drugi strani različnih dejavnosti znotraj zavarovanih območij.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Murat OSMANAGAOGULLARI (@thewanderingengineer)

Vendar na ministrstvu poudarjajo, da parki, tudi rezervati, niso območja, kjer bi bil človeku vstop popolnoma prepovedan. "To so le območja, kjer je potreben tehten in temeljit premislek ob vsakršni človekovi dejavnosti, tudi turizmu," so navedli.

Skupnost naravnih parkov Slovenije je ob evropskem dnevu parkov pripravila vrsto dogodkov, kot so na primer vodeni ogledi, pohodi, kolesarski izleti, predavanja, in razstave, so še zapisali na ministrstvu.

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel