Nikola Vuković | 18. 9. 2023, 14:34

Kaj nam skrivajo?! Zakaj vladajoča koalicija noče javno razkriti pomembnega dela koalicijske pogodbe?

Žiga Živulovič jr./Bobo

Medijsko poizvedovanje je med vladajočimi strankami poskrbelo za precej nezadovoljstva.

Novonastala koalicijska vlada premierja Roberta Goloba, ki jo sestavljajo njegovo Gibanje Svoboda in še dve stranki (Levica in SD), je na začetku mandata obljubila, da bo v ospredju transparentnost koalicijskih pogodb in da bodo državljani obveščeni o vseh ukrepih, ki jih namerava sprejeti vlada. Ko pa so jih nekateri mediji pred dnevi pozvali, naj jim posredujejo še del pogodbe, ki opredeljuje "protokol o sodelovanju koalicijskih partnerjev in organizaciji vlade", so naleteli na gluh ušesa. Dobili so le odgovor, da so se ob podpisu pogodbe stranke strinjale, da bo ta del pogodbe "interne narave".

Zaradi določenih odločitev kadrovske narave, odhoda ministra za zdravje in podpredsednika vlade Danijela Bešiča Loredana, pa tudi odločitev levice in premierja Goloba, da Luka Mesec (nekdanji koordinator Levice) kot minister za delo ostaja podpredsednik vlade, so pri N1 preverili, kaj glede imenovanja na položaj podpredsednika vlade piše v koalicijskoj pogodbi.

Žiga Živulović j.r./Bobo

"Ker je sedanja vlada napovedala le programski del koalicijske pogodbe, smo kabinet predsednika vlade prosili, da nam posreduje celoten dokument, torej tisti del, ki opredeljuje protokol sodelovanja koalicijskih partnerjev in organizacijo vlade," piše N1.

Iz kabineta vlade so jim odgovorili, da je ta del dogovora interne narave. Zato tudi ni javno objavljen in ga ne morejo razkriti. Odločitev vladajoče koalicije se zdi marsikomu nekoliko presenetljiva, glede na to, da je prejšnjih šest vlad koalicijske pogodbe v celoti posredovalo medijem.

Prav tako so se določene napetosti med uredništvom N1 in Gibanjem Svoboda pojavile po sestanku v kabinetu predsednika vlade. Po poročanju N1 je generalna sekretarka stranke Vesna Vuković prisotne seznanila z zahtevo uredništva in zahtevala, da se neobjavljeni del pogodbe ne pošilja. Na vprašanje N1, ali to drži, je Vukovićeva odgovorila, da so "sestanki pri predsedniku vlade interne narave in da njihove vsebine ne bo komentirala", ter dodala, da imajo pri N1 "zlonamerne informatorje".

Uredništvo N1 je vprašanja poslalo tudi preostalima vladajočima strankama, a nobena od njiju ni poslala zahtevanega dela dogovora. V Levici so pojasnili, da je "protokol o sodelovanju, ki je del koalicijske pogodbe in določa sodelovanje koalicijskih strank v vladi, ob podpisu koalicijske pogodbe podrobno predstavil javnosti in medijem". V SD so po prvem odgovoru, v katerem so poudarili pomen zaupanja med koalicijskimi strankami, odgovornost preložili na Gibanje Svoboda. "Če niste zadovoljni z odgovorom v delu pogodbe, ki govori o protokolu o sodelovanju, in želite dodatna pojasnila, predlagamo, da se obrnete na največjo koalicijsko stranko, iz katere prihaja predsednik vlade in s tem prvi skrbnik sporazuma," so sporočili iz SD.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol